Matfiskodlarna – Sjöarps Rökeri

Fiskodling för konsumtion är något som är ovanligt i Sverige och de odlingar som finns är i allmänhet små. Den vanligaste arten som odlas i sjö- och havsbaserade öppna odlingar är regnbåge. Därefter följer musslor, röding, ål och ostron när det gäller odling för konsument, odlad fisk för mat. Som sättfisk odlas regnbåge, röding, öring, lax och ål. Det handlar om odlingar där fisken sen sätts ut i sjöar för sportfiske eller som kompensation för fiskar som inte längre kan vandra till sin lekområden.

Regnbåge är en fisk om inte är naturlig i Sverige och den kan inte föröka sig naturligt här. Röding, öring och lax är naturliga arter. I Sverige odlas dock lax i stort sett enbart för kompensationsutsättningar i älvar där vandringsvägarna brutits genom vattenkraftverk. Inga laxodlingar av norsk typ existerar. Ål odlas i princip enbart för kompensationsutsättning.

Odlingar av regnbåge finns främst i Västra Götaland, Värmland, Västernorrland, Jämtland och Västerbottens län. främst i sjöar men även i havet. Röding odlas i kassar i näringsfattiga sjöar och regleringsmagasin i främst Västerbotten och Norrbottens län. Musslor (blåmusslor) och ostron odlas i fjordar i Bohuslän. I Bohuslän finns också algodling på lite olika ställen.

Sjöarps Rökeri AB

Sjöarps Rökeri AB är ett rökeri och fiskodlingsföretag i Sjöarp i närheten av Tranås. Ägare av företaget är Martin Jansson. I styrelsen är han ordinarie ledamot med hustrun Ulrika Jansson som suppleant. Odlingen av regnbåge är belägen i sjön Vänstern i Småland. Företaget producerar både sättfiske för utsättning i sportfiskesjöar och matfisk som förädlas i det egna rökeriet. Företaget driver också en gårdsbutik.

Senaste redovisade verksamhetsåret vilket slutade 2020-08-31 så omsatte Sjöarps Rökeri AB 3,9 miljoner SEK med en vinst på cirka 200 000. De bokförda tillgångarna var nästan 1,6 miljoner SEK.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!