Okunnigheten och förvirringens Jan Ohlsson

Sportfiskesajten Fisheco har en redaktör som heter Jan Ohlsson. Så länge sker och ting handlar om sportfiske tycks han kunna förhålla sig någorlunda lugn och vid sina sinnens fulla bruk. Men så fort det handlar om yrkesfiske blåser han topplocket och tappar allt sinne för sanning och proportioner.

Det senaste är att han hetsat upp sig nåt oerhört över skrotningsbidraget till före detta torsktrålare och andra torskfiskare. Han tycks varken ha förstått huvudorsakerna till torskens problem (klimatförändringar, varmare hav, övergödning, syrebrist och sälspridda parasiter) eller att stora pelagiska trålare inte fiskar torsk.

Så låt oss äga det igen. Pelagiska trålare fiskar inte torsk, utan pelagisk fisk. I Östersjön handlar det om sill och skarpsill. Dessa trålare har ingen skuld till problemen med torskbeståndet i Östersjön och är inte heller drabbade av problemen.

Skrotningsbidraget gäller bara båtar som tidigare fiskat torsk. Många av dessa båtar har inte fiskat alls sen 2019. En del är redan skrotade eller sålda, andra ligger still och rostar i nån hamn. En del yrkesfiskare vill behålla sin båt för fiskerättigheternas skull när torskfisket återupptas. Andra vill pensionera sig och lämna fisket. Skrotningsbidraget är ett sätt att hjälpa dem lämna fisket utan att stå kvar med en massa skulder.

Det är inte till för pelagiska båtar som bedriver ett lönsamt fiske ska skrotas. De som äger dem vill i allmänhet inte skrota dem alls. Varför skulle de göra det.

Detta rimliga förhållningssätt från myndigheternas sida har fått Jan Ohlsson att helt tappa alla hjärnans skruvar och gå i spinn. Eftersom han helt saknar kunskap om yrkesfisket blir hans utbrott ganska bisarrt och totalt utan koppling till verkligheten..

Läs mer:

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!