Alaska pollock – världens mest fiskade torskfisk

Alaska pollock (Gadus chalcogrammus) är världens mest fiskade torskfisk. Det är en nära släkting till torsk. Den lever längs kusterna i norra Stilla havet, Okhotska sjön och Berings hav på djup från 30 meter ner till 1400 meter. det vanligaste är att de lveer på ganska grunt vatten. Små mängder alaska pollock finns också i Barents Hav norr om Norge och Ryssland.

Det är främst en bottenlevande fisk som dock vandrar mellan ytvatten och botten dagligen. Den äter som vuxen främst krill (lysräkor) men också fisk och andra skaldjur. Ungfiskarna äter främst hoppkräftor (copepoder), både de fullbildade djuren och deras ägg.

Arten blir könsmogen vid 3 till 4 års ålder. Under leken samlas fisken i stim på 50 till 250 meters djup. Fisken växer snabbt, och blir vanligtvis 14 till 15 år gammal. Den når sällan en längd över 90 cm och maxvikten ligger på ca 1,4 kg.

Fisket

Alaska pollock. Bild: NOAA FishWatch Public domain.

Varje år fångas cirka 3 miljoner ton Alaska pollock i det kommersiella fisket i Berings hav och norra Stilla Havet. USA fångar cirka 1,3 miljoner ton per år. Det är världens näst mest fiskade fiskart de flesta år men om det är dåliga år för fisket av anchoveta utanför Perus kust så kan det enstaka år bli den allra mest fiskade arten. Förutom USA är Ryssland, Korea, Japan och Kanada viktiga fiskenationer.

Huvuddelen av fisket sker med bottentrål men den fiskas även med flyttrål och snurrevad. Alaska pollock fiskas oftast på ett djup av 50 till 200 meter.

Bild: Wikipedia. Licens: CC BY-SA 4.0

Alaska pollock levereras frusen, färsk och som surimi (fiskfärs, fiskpasta). Det är vanligt att alaska pollock bereds direkt på fiskebåtarna och landas som frysta produkter. Arten är populär till fish-and-chips och rom från alaskan pollock är mycket eftertraktad. I framförallt Korea, Japan och Ryssland är rommen en viktig föda. Fiskfärsen och fiskpastan används i fiskpinnar och till olika fiskprodukter i snabbmatskedjor. Det är den viktigaste matfisken i Korea och används där tork, frusen, filéad och på många andra sätt.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!