Sillen i Östersjön fiskas inte för hårt

De forskare, journalister och politiker som påstår att sillen i Östersjön fiskas för hårt ljuger. De bryr sig inte om verkligheten eller forskningen. Det finns tydliga besked och tydlig forskning från ICES som visar att de ljuger och sprider falsk information. Nu senast i en artikel i DN skriven av Jannike Kihlberg där politikern Emma Nohrén och forskaren Charles Berkow sprider felaktig, falsk och lögnaktig information.

För att fiskas för hårt, så kallat överfiske, krävs att sillen fiskas över något som kallas FMSY. För att beståndet av sill ska betraktas som överfiskat krävs att beståndet ligger under BMSY. F är fisketryck, B är biomassa, MSY är maximalt hållbart uttag. För att ett bestånd ska betraktas vara i ett kritiskt läge krävs att beståndets storlek är under BMSY och att fisketrycket är över FMSY.

I Östersjön ligger fisketrycket under FMSY men beståndsstorleken under Blim som är det mått som används där istället för BMSY. Det överfiskas inte men är  överfiskat. Följaktligen befinner sig beståndet inte i nåt kritiskt läge. Att påstå det är att ljuga och att sprida falsk information. Det är att inte hålla sig till sanningen.

I Bottenhavet ligger fisketrycket under FMSY och biomassan över Blim. Det överfiskas inte och är inte överfiskat. Följaktligen är läget för sillbeståndet i Bottenhavet inte kritiskt. Att påstå det är att inte ta hänsyn till verklighet och vetenskapliga fakta.

Och hur är det med den aktuella paragrafen i EU-lagstiftningen? Den är vad jag förstår inte tillämpbar när ett bestånd förvaltas med långsiktiga förvaltningsplaner. Den står kanske också i strid med framtida ekosystembaserad förvaltning som kan komma att kräva att vissa bestånd fiskas ner för att ge utrymme åt andra fiskbestånd att växa till sig.

Läs mer:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.