Yrkesfiskarna är inte motståndare till vindkraft

En rubrik i tidningen GP ropar ut att Öckeröfiskarna är emot vindkraft. Det är en rent lögnaktig rubrik för det stämmer inte. Inte ens i artikeln framgår det att yrkesfiskarna är emot vindkraft. Utan det som framgår är motsatsen. Yrkesfiskarna är inte motståndare till vindkraft.

Ingen vindkraft på våra fiskeplatser

Den enda person med koppling till yrkesfisket som intervjuas i artikeln är Anders Antonsson, som ordförande för Svenska västkustfiskarnas centralförbunds avdelning . Han har varit fiskare i 45 år av sitt liv men är inte fiskare längre. Han uttrycker klart att han är positiv till vindkraft men att den inte borde byggas på platser där det fiskas aktivt:

Bakom honom hänger en blåvit banderoll där det står ”Ingen vindkraft på våra fiskeplatser”.

– Vi hoppas att det inte blir av. Det är vår klara ståndpunkt. Vi som fiskare vill inte ha detta, säger Anders Antonsson.

Det han och hans systerorganisationer är mest kritiska till är att de får säga sitt så sent i processen.

– Det är det som vi vänder oss emot, att det bestäms på andra nivåer än gräsrotsnivåer. Vi är inte emot vindkraft, men den här parken, Västvind, är ett dråpslag mot våra fiskare, säger han.

Det är mycket som är oklart och många som är oroliga inom fiskenäringen, menar Anders Antonsson.

– Det är både ilska, oro, frustration över att vi kommer till ett dukat bord, att det är så här det ska se ut, säger han.

Främst handlar det om kräftfisket, berättar han. Men Öckeröfiskarna plockar också upp en del fisk, som kummel och rödspätta, i den del av Västerhavet som Eolus vill bygga sin park Västvind.

De personer som intervjuas i artikeln och som är negativa till vindkraften har ingen koppling till yrkesfiske. Yrkesfiskarnas inställning är däremot en annan. De är för vindkraft om den byggs så att den inte stör eller förstör för fisket. Och kommunstyrelsens ordförande på Öckerö framför ett mycket vettigt förslag för vindkraftsutbyggnaden:

Jan Utbult tillägger att han hellre skulle se att myndigheterna hade börjat från ett annat håll, att de bestämt var det får byggas vindkraft och därefter låtit företag konkurrera om just de tomterna. I dag ansöker i stället företagen om ytor där de skulle vilja bygga – först därefter tillfrågas olika aktörer, som fiskare och försvarsmakt.

– Systemet är fel från början, säger Jan Utbult.

Som det fungerar nu är det helt orimligt. Företagen väljer själva ut vilka områden de vill ha utan någon som helst hänsyn till yrkesfiske eller nåt annat. Resultatet är en kostsam process som tar många år på grund av protester och överklaganden. Många företag lägger ner en massa pengar bara för att få planerna stoppade av kommunala veton eller det svenska försvaret. Det är ett slöseri med resurser.

Läs mer om vindkraft och fiske:

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.