Hästräketrålarna – E 710 Ida Sara

Hästräkor eller sandräkor fiskas längs den jylländska kusten från Thorsminde i norr till tyska gränsen i söder. I fisket används små bomtrålare. I Danmark fiskas i stort sett lika mycket hästräkor som nordhavsräkor (den räka vi brukar äta i Sverige) och de räksmörgåsar som kan inmundigas på Tivoli i Köpenhamn är gjorda med hästräkor. De flesta bomtrålare som fiskar hästräkor har Havneby på ön Rømø som bas men det finns också bomtrålare för fiske hästräkor i Hvide Sande och Esbjerg. För hästräkor finns inga överförbara fiskerättigheter utan det som behövs är en licens (ett tillstånd). Ett 20-tal fiskebåtar har en sådan licens och de fiskar på en gemensam kvot.

E 710 Ida Sara är en bomtrålare för hästräkefiske på 62 bruttoton med hemmahamn i Esbjerg som ägs av Fiskeriselskabet Ida Sara E 710 ApS som i sin tur ägs av J.P. Pedersen ApS var ägare är Jens Peter Vesterlund Pedersen.

Företaget som har två anställda gjorde en förlust på nästan 1,2 miljoner DKK år 2019. Bokförda tillgångar av 6,6 miljoner DKK, allt i fiskebåten. Förutom licensen (tillståndet) att fiska hästräka har företaget mycket små FKA-fiskerättigheter. Inget av det är upptaget till nåt värde i bokslutet.

E 710 Ida Sara. Bild: Jens Peter Pedersem

Jens Peter Vesterlund Pedersen har inga styrelseuppdrag vid sidan av de gena företagen.

Läs mer:

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!