Fiskarna i fiskelägesbygden som försvann – GG 844 Idun

Tjörn och Orust samt Skaftölandet var centrum för det mest legendariska svenska fisket. Storbackefisket efter långa med bas i fiskelägen som Klädesholmen, Skärhamn, Kyrkesund, Mollösund, Käringön, Edshultshall, Hälleviksstrand, Stocken, Gullholmen och Grundsund. Dessutom hade sillfisket ett fäste på Klädesholmen, Åstol och Dyrön söder om Tjörn såväl som i Rönnäng.

På Orust är fisket i stort sett försvunnet. Endast enstaka fiskebåtar finns kvar på vissa platser. På Tjörn finns det några få fiskebåtar kvar i Skärhamn och på Dyrön medan Rönnäng har ganska många fiskebåtar. I Grundsund finns några stycken fiskebåtar kvar,

Södra Tjörn kan idag betraktas som en del av Göteborgsområdet med sin två stora pelagiska fiskeriföretag, Båt GG 330 Carmona AB på Dyrön och Lövön AB i Rönnäng. I Rönnäng finns även bland annat Arkö Fiske AB, GG 1221 Singapore AB, Rex Fisk AB och familjen Olvesjös fiskeriföretag. I Skärhamn har vi Midvåg Fiskeri AB.

På Orust finns bara ett större fiskeriföretag, Bryggvingen AB, men huvuddelen av omsättningen kommer från företagets restaurangverksamhet. I Grundsund finns LL 628 Atlantic AB och Darwin Fiske AB.

GG 844 Idun och Björholmens Fisk AB

GG 844 Idun på 12 bruttotonmed hemmahamn i Björholmen  och den lilla båten GG 289 Njord med hemmahamn i Skärhamn är två fiskebåtar som ägs av Mikael Karlsson i Björholmen på nordvästra Tjörn vilket inte ligger så långt ifrån Lyr där Bryggvingen AB håller till. Björholmen är hemmahamn för GG 844 Idun som främst används  till kräftfiske. Båten har årliga fiskemöjligheter för torsk, kräfta och rödspätta. Den nuvarande GG 844 Idun hette tidigare SG 60 Wilma.

Mikael Karlsson sitter som ordinarie ledamot i styrelsen för Björholmens Fisk AB med frun/sambon Eva-Lena Olsson som suppleant. De står också som ägare av företaget. De har varit ägare av Björholmens Fisk AB som bedrivit fiskhandel i Kållekärr på Tjörn. Via företaget har den fisk Mikael Karlsson fångat sålts. Kräftorna har sålts med varumärket ”Iduns kräftor”. Björholmens Fisk AB omsatte 3,8 miljoner SEK år 2019 och gjorde en vinst på 200 000 SEK.

Läs mer:

Tjörn

Orust

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!