Det finns inga miljögifter i mager fisk från Östersjön

Enligt fiskare på Gotland som uttalar sig i SVT tror människor att all fisk från Östersjön innehåller miljögifter. Det gör den naturligtvis inte:

De småskaliga yrkesfiskarna vid Gute Fisk på Gotland vill att Livsmedelsverket utökar sin provtagning.

– Det hade varit bra att ha lite kontinuerlig kontroll. Gemene man tror all fisk från Östersjön är giftig. Men flundra, piggvar och id har så låg fetthalt att dioxin och PCB inte är någon fara i den fisken, säger Johannes Klingvall, yrkesfiskare vid Gute Fisk.

Det är främst fet fisk som innehåller miljögifter som dioxiner och PCB. Fet fisk är lax, sik och sill.

Skarpsill (vassbuk) är också en fet fisk men den innehåller inga höga halter PCB och dioxin då den är så kortlivad. Några gifter hinner inte ansamlas. Skarpsill är utmärkt mat.

Magra fiskar från Östersjön är exempelvis torsk, skrubba (flundra), rödspätta, piggvar och id. De innehåller inga miljögifter.  Id är en karpfisk. Andra karpfiskar är braxen, sutare, mört, ruda och sarv. Dessa fiskar är utmärkt mat liksom gös, gädda och abborre.

Att folk tror att all fisk från Östersjön är giftig är ett utslag av samma okunskap och nonchalans som gör att folk tycker att sillen skulle fiskas för konsumtion. Men de vill ju inte äta den då den innehåller miljögifter. Varför ska nån då fiska sill i Östersjön till konsumtion?

Det finns ingen logik i folks tyckanden och åsikter om fiske. Bara en massa okunskap och okunnigt tyckande som utnyttjas av falska och lögnaktiga lobbyorganisationer och opinionsbildare som BalticWaters 2030 och Sportfiskarna och deras talesmän.

Läs mer:

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!