Fiskare på Sotenäs och Stångenäs – Havskräftan Smögen

Sotenäs hade en gång i tiden ett par av Sveriges allra största fiskelägen, Smögen och Gravarne (idag Kungshamn) samt flera andra mindre som exempelvis Hasselösund, Väjern, Fisketången, Hovenäset, Skalhamn, Bovallstrand och Ulebergshamn. Det var också tillsammans med Stångenäs centrum för den svenska stenindustrin. Stångenäs är annars mest känt för att Lysekil ligger där. Lysekil är en stad som varit beroende av fiske genom Skandiaverken som tillverkade tändkulemotorer och en mängd fiskindustrier och konservfabriker.

Idag är Sotenäs storhetstid som fiskelägesbygd över men det finns fortfarande enstaka båtar i flera av fiskelägena. Dessutom är Kungshamn centrum för den svenska fiskbearbetningsindustrin var huvudinriktning idag dock är produktion av olika produkter baserade på norsk lax även som sillprodukter också framställs. Smögen har kvar sin fiskauktion så många båtar landar sin räkfångster där. Några få yrkesfiskeföretag finns kvar i några fiskelägen.

I Lysekil finns det idag några expansiva fiskeriföretag såsom LL 91 Fisk & Skaldjur AB och Fiskebåt LL 9 Lysekil AB men egentligen inget annat fiskerelaterat. Staden lever på sitt raffinaderi och sina turister.

Havskräftan Smögen AB

Havskräftan Smögen AB är ett nybildat fiskeriföretag i Hasselösund. Ägare av företaget är Johan Bond. Han är också VD och styrelseledamot medan sonen Oskar Bond är styrelsesuppleant. Företaget har köpt fiskebåtarna LL 784 Littorina och VG 24 Marie. Den förstnämnda har avregistrerats som fiskebåt och köptes förmodligen enbart för att får tillgång till räk- och fiskkvoter. Dessa har sannolikt överförts till den tidigare VG 24 Marie som numera heter LL 259 Havskräftan. Bruttotonnaget för LL 259 Havskräftan är 146 bruttoton och hemmahamn är Smögen.

Planen är säkert att huvudsakligen fiska kräfta men företaget har årliga fiskemöjligheter även för räka och fisk.

Johan Bond är också ägare av Seacrest AB i Hasselösund som bl.a. hade dotterbolaget Deläckra AB (gick i konkurs 2019). Han är också ordinarie styrelseledamot i Seacrest AB medan frun/sambon Ann Bennis är suppleant. Ann Bennis äger för sin del Nubban AB där Johan Bond är VD och styrelseledamot medan dottern Isabelle Bond är suppleant.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!