Min relation till Rörö och Rörös fiske

På den lilla än Rörö finns 2 mycket stora fiskeriföretag och 2 mellanstora. Dessutom finns det ett antal mindre företag men det är bara nåt enstaka av dem som är stort nog att leva på. Alla 4 stora fiskeriföretag är familjeföretag där de som äger företagen också arbetar ombord på företagens fiskebåtar.

Astrid Fiske

Det största företaget är Astrid Fiske AB. Det äger av bröderna Thomas och Börje Johansson samt deras söner Kristian, Johannes respektive Daniel Johansson. De bor alla på Rörö förutom Daniel Johansson som bor på Öckerö. Huvuddelen av verksamheten finns i Danmark men de har också en stor verksamhet i Sverige. Fisket bedrivs i huvudsak i Nordsjön och Nordatlanten på främst sill, makrill, skarpsill (brisling), tobis och sperling (vitlinglyra). Men en liten del av fisket sker i Östersjön där de fiskar skarpsill och sill.

Astrid Fiske AB äger vad som idag är Sveriges största fiskebåt, GG 64 Astrid Marie. Den är byggd för att klara av fiske i dåligt väder i Nordatlanten och Nordsjön. Dessutom har de några mindre båtar. Det är GG 77 Falken som främst används till kräfttrålning. Vidare äger bolaget trålaren GG 70 Marie som hyrs ut till en annan fiskare, Göte Lundgren, som ägnar sig åt kräftfiske och fiskfiske. Dessutom har bolaget den lilla burfiskebåten GG 292 Martina som den gamle Leif Johansson ibland fiskar med. Leif Johansson är far till bröderna Thomas och Börje Johansson. Han äger också den lilla båten GG 787 Böljan.

I Danmark äger dotterbolaget Astrid Fiskeri A/S för närvarande ingen båt men de har en båt på beställning. Det är en mycket stor båt som just nu håller på att utrustas på varvet i Skagen. Den ska få namnet S 264 Astrid. När den är klar blir det Danmarks största fiskebåt.

Themis Fiskeri

Det näst största fiskeriföretaget är Rylo AB som ägs av Anders Ryberg, hans son Björn Ryberg och svärsonen Urban Lorentsson. Alla är de bosatta på Rörö. Rylo AB har dotterbolagen Themis Fiskeri A/S i Danmark och Themis Pelagic AB i Sverige.

I Danmark har Themis Fiskeri A/S en större pelagisk trålare, S 144 Themis, som fiskar sill, makrill, skarpsill (brisling), tobis och sperling (vitlinglyra) i Nordsjön och Nordatlanten samt i mindre utsträckning sill och skarpsill i Östersjön. I Sverige har Themis Pelagic AB den lilla fiskebåten GG 228 Rymo som i praktiken används som en skolbåt för unga fiskare. Den används till burfiske och garnfiske.

Rossö Fiskeri och Svanen Fiskeri

De två medelstora företagen är Rossö Fiskeri AB och Svanen Fiskeri AB. Rossö Fiskeri AB ägs av Sterner Lundgren hans två söner Niklas och Mattias Lundgren, samt Folke Olausson och hans två söner Henrik och Anders Olausson. De bor alla på Rörö förutom Mattias Lundgren som är bosatt i Majorna i Göteborg.

Företaget har trålarna GG 39 Rossö och GG 32 Tristan. De ägnar sig huvudsakligen åt kräftfiske men GG 39 Rossö fiskar även sill. Båten har fiskerättigheter för sill i Östersjön men de utnyttjas i allmänhet inte. I år har de dock varit i Östersjön och fiskat. En av delägarna, Folke Olausson, har också en liten fiskebåt, GG 724 Annie, som används till burfiske och garnfiske.

Vid sillfisket partrålar GG 39 Rossö med GG 840 Svanen som ägs av Svanen Fiskeri AB. Detta företag ägs av bröderna Roger och Stefan Larsson.

Rörö är en mycket liten ö. Befolkningen består av cirka 250 personer. Fiske är öns huvudsakliga näring. Den enda plats i Sverige som är beroende av fiske för sin överlevnad. Fisket bedrivs i huvudsak i Skagerak, Nordsjön och Nordatlanten.

Ingen fiskare och inget fiskeriföretag på Rörö är beroende av fiske i Östersjön.

————————————————————————-

————————————————————————-

Fiskebåtar som ägs av Röröföretag, namn, bruttotonnage, längd i meter
 1. S 264 Astrid*, 4 800, 91,8
 2. GG 64 Astrid Marie, 1 622, 63,85
 3. S 144 Themis, 1 568, 63,00
 4. GG 840 Svanen, 152, 23,91
 5. GG 39 Rossö, 151, 23,97
 6. GG 77 Falken, 56, 17,01
 7. GG 32 Tristan, 55, 14,95
 8. GG 70 Marie, 32, 11,99
 9. GG 292 Martina, 11, 11,96
 10. GG 10 Äran, 6, 9,3
 11. GG 228 Rymo, 5, 9,99
 12. GG 724 Annie, 5, 8,3
 13. GG 110 Anna-Maria, 4, 7,4
 14. GG 215 Viken, 3,5, 8,1
 15. GG 121 Birgit, 3, 7,47
 16. GG 767 Böljan, 2, 7,7
 17. GG 849 Enskär, 2, 6,7

*) Under konstruktion

Min uppväxt och Rörö

De som härstammar från Rörö och från fiskarfamiljer är huvuddelen av befolkningen. Alla är förstås släkt med varandra på långt håll med tanke på hur liten befolkning Rörö har. Men samtidigt har det genom historien varit så att personer från Rörö i allmänhet gift sig med folk från andra öar och platser. Det finns dock idag också en ansenlig del av befolkningen som består av utflyttade äldre göteborgare.

Jag är född och delvis uppvuxen på Rörö. Men jag är inte släkt med några på Rörö förutom min egen mamma. Anledningen till att vi hamnade på Rörö var att en bror till mammas fostermamma (min mormor) hade en sommarstuga där. Mina föräldrar som inte kunde få tag på en bostad i bostadsbristens Göteborg fick bo i den sommarstugan. Senare fick de en hyreslägenhet i ett hus på centrala Rörö. En son till min mormor bor idag också på Rörö då han gifte sig med en kvinna från Rörö. Hans syster bosatte sig också på Rörö. Ingen av dem bodde dock där när jag växte upp utan var där enbart som sommargäster på den tiden.

Jag och Rörö idag

Jag är äldre än Börje Johansson, Thomas Johansson och Anders Ryberg men min mamma umgicks under min uppväxt med Börjes mamma vilket gjorde att jag träffade Börje ibland när jag var liten. Ingen av oss kan komma ihåg det. Den ende av de idag aktiva fiskarna som kan komma ihåg mig från när jag var liten och bodde på Rörö är Folke Olausson. Dessutom kan Sterner Lundgrens far Åke Lundgren komma ihåg mig. Dessutom finns det fortfarande en del andra människor som kommer ihåg mig från min uppväxt.

Efter att länge ha bott på andra håll än på Rörö flyttade min mamma tillbaka till ön för en sådär 15 år sen. Återigen bor hon i en hyreslägenhet. Det hus hon bor i ligger på samma väg som många yrkesfiskare bor. Roger Larsson, Stefan Larsson, Urban Lorentsson och Anders Ryberg bor där. Björn Ryberg bor på en annan väg i ett hus inom synhåll från min mammas bostad. Andra fiskare på Rörö bor i de nyare husen som ligger ovanför hamnen eller mitt på öns östsida vid Hästtången. En del även på andra håll förstås.

Det finns alltså inga närmare relationer mellan mig och fiskarfamiljerna på Rörö även om jag idag lärt känna dem lite ytligt.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!