Narkotikasmugglarna från Urk

Stigande oljepriser, låga fiskpriser, sjunkande kvoter, covid19 och brexit har skickat många nederländska fiskare i allvarliga ekonomiska problem.De kriminella drogsmugglingsnätverken drar fördel av detta och rekryterar smugglare i nederländska fiskelägen för smuggling.

När de kriminella grupperna gett fiskarna pengar mot att de smugglar något leder det till att yrkesfiskarna blir beroende av gängen. Det  är oerhört svårt lämna smugglingen och den som försöker hotas av de kriminella.

Ekonomiska problem ger brottslighet

Många fiskare i Nederländerna har drabbats av ekonomiska problem. De kriminella nätverken erbjuder en lösning på dessa ekonomiska problem. Kokainsmuggling. Idag landas kokainet ofta i Danmark men tidigare var det nästan uteslutande i Nederländerna. Men risken att åka fast i Nederländerna är större då fiskerikontrollerna och tillkontrollerna är fler och noggrannare där. I Danmark anser de nederländska smugglarna att kontrollerna är nästan obefintliga. Vid mitten av 2000-talet greps dessutom flera fiskarfamiljer för narkotikasmuggling. Flera större fall är kända:

  1. Higginsfallet från 2014 då en fiskarfamilj från den holländska staden Den Oever greps för att ha förberett smuggling till havs. en far och hans två söner greps.
  2. Pulsfallet 2015 då en trålare, HD-22 Norderhaaks, från staden Den Helder togs med 700 kilo kokain. Det högsta straffet för de inbladade fick en man som dömdes till 9 års fängelse. I detta fall dumpade kokainet utanför Den Helder från ett containerfartyg som kom från Ecuador. Fiskebåten hämtade sen upp kokainsändningen ute till havs.
  3. År 2016 ertappades trålaren EH-215 Pieter från Enkhuizen med kokain i den belgiska hamnen Nieuwpoort. Besättningen på fem personer greps.
  4. 2017 inträffade det så kallade Biels-fallet då en trålare från Belgien, Z-181 Dubbele Senior, togs med 261 kilo kokain (danska TV 2 påstår att trålare var från Urk, men det är fel) i Harlingen. 5 personer greps. Tre av dem nederländare från Urk, en av dem från Montenegro och en från Polen. Båtens ägare Johannes N dömdes till 4 års fängelse, två andra besättningsmän till 3,5 år fängelse respektive 5 år. Den polska mannen fock 3 års fängelse och mannen från Montenegro (Dalibor D) som enligt polisen domstolen var kontakten med kriminella gänget fick 6 års fängelse. Under rättegången framkom det att personerna från den nederländska fiskarfamiljen hotades av det kriminella nätverket för att de skulle utföra smugglingen.
Kriminella nätverk

Tre av fallen är ihopkopplade då samma personer från ett kriminellt nätverk i Amsterdam förekommer i dem. Higginsfallet, Pulsfallet och Biels-fallet. Det handlar om Muhammed S och Ferry En annan man som förekommer är Naoufal F. Avlyssningsmaterial från ett knäckt krypterat kommunikationsnätverk, PGP-safe, stod för en del av bevisningen i fallen. Ett nätverk med kriminella med kopplingar till fiskelägena Den Oever och Urk kunde kartläggas liksom ett nätverk i Den Helder.

Urk är Nederländernas största fiskeläge och har en mycket religiös fiskarbefolkning med en sluten och stängd kultur där främlingar inte är så värst välkomna. Det är så att säg en idealisk miljö för de kriminella nätverken när de väl fått fäste där.

Läs mer:

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!