BalticWater och deras pantade åsikter om fiske

BalticWaters  är en lobbyorganisation som främst företräder rika stockholmares intressen. De vill helst inte ha nåt yrkesfiske alls och föreslår ständigt en massa saker som skulle slå ut det kvarvarande östersjöfisket med bas längs Östersjöns kuster. Huvuddelen av det fiske som bedrivs i Östersjön och är baserat längs Östersjökusten är trålfiske. Trålarna är små och de fiskar sill (strömming), skarpsill och siklöja.

Om trålgränsen flyttas ut  längs hela Östersjön kust skulle det innebär ett slut för det lönsamma siklöjefisket i Bottenvilken som bedrivs under drygt en månad på hösten med ett 30-tal små trålare och bottentrål. Det skulle dessutom slå ut de 20-talet små trålare på Gotland, i Gästrikland, Södermanland, Småland, Blekinge och SKåne som fiskar sill och skarpsill. Däremot skulle det inte på verka de stora trålarna som fiskar skarpsill långt ut i Östersjön. Förslaget från BalticWaters skulle slå mot just det fiske de låtsas att de vill bevara.

Inga stora båtar har fått tillstånd att tråla innanför trålfiskegränsen i de så kallade indragningsområdena på många år. BalticWaters ljuger helt enkelt när de påstår det.

Vidare hävdar BalticWaters att kvoterna sätts felaktigt. De är satt helt i enlighet med de vetenskapliga råden och varför det skulle vara fel övergår mitt förstånd. Det går naturligvis att tycka att råden är fel men det finns ingen annan vetenskaplig och forskningsbaserad bedömning att luta sig mot.

Inte heller finns det en omfattande felrapportering. Också det är en lögn från BalticWaters. Den felrapportering som ör känd handlar om små båtar och fångster på några tiotals ton. Felrapportering på den nivån har ingen som helst betydelse för bedömningen av beståndens storlek. Att påstå det är bara dumheter utan koppling till verkligheten.

Beståndet är välmående och förvaltningen är långsiktigt hållbar. Den fungerar dessutom väl. Det betyder att det finns gott om fisk att fånga. Det småskaliga fisket kan idag inte sälja huvuddelen av sin fångst till konsumtion förutom när det gäller fisket i Norrland. Men inte heller trålarna och garnbåtarna i Norrland fiskar upp sin kvot. Efterfrågan på sill/strömming för konsumtion är helt enkelt för låg.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!