Klimatgranskaren är en webbsajt som syftar till att granska klimatpolitiken. Men ibland publicerar de även annat. Som exempelvis en artikel av Sven Elander om bristen på surströmming som innehåller en massa dumheter i parti och minut.
Sill i Bottenhavet och Bottenviken som kallas strömming finns både som vårlekande och höstlekande sill. Viklet som är vanligast varierar över åren i långa cykler. På 1970-talet var det vanligast med höstlekande sill men på 1980-talet och fram till ungefär 10 år sen var det vanligast med vårlekande sill.
På 1970-talet fiskades därför sill i Bottenhavet och Bottenviken på hösten för framställning av surströmming. Stora mängder sill i Bottenhavet fiskades på den tiden även av fabrikstrålare från öststaterna (främst DDR och Polen). När det blev vanligare med vårlekande sill än med höstlekande sill flyttade fisket för surströmmingsfabrikerna till våren.
Nuläget
Men sen kanske 10 år tillbaka har det återigen svängt så att höstlekande sill blivit vanligare. men fisket för surströmming har inte flyttat över till hösten och därför har båtarna svårt att få fram råvara för surströmmingen. Samtidigt har sillen också blivit mindre på grund av klimatförändringar vilket gjort det ännu svårare att fånga råvara till surströmming.
En viktig anledning till att fisket av sill för surströmming inte flyttat till hösten är att de båtar som fiskar huvuddelen av detta under hösten numera ägnar sig åt siklöjefiske. Eftersom det fisket är mycket lönsamt och står för huvuddelen av inkomsterna för de yrkesfiskare som bedriver detta fiske vill de inte fiska sill (strömming) på hösten. Kontentan av detta är att det blir brist på surströmming.
Samtidigt är det så att det faktiskt fiskas lika mycket strömming i det kustnära fisket som för 10 år sen. Det verkar alltså som om det inte alls är nån brist på sill (strömming) i Bottenhavet för det kustnära fisket. Men den fiskas vid fel tidpunkt och är förmodligen för liten för att passa som surströmming. Dock fiskas inte kvoten för det kustnära fisket upp.
De stora pelagiska trålarna som fiskar sill i Bottenhavet fiskar i huvudsak på hösten och vintern. Det innebär att de inte har några problem med att hitta tillräckligt med sill. Det tyder också på att ICES vetenskapliga bedömningar av beståndsstorlek och EU:s beslut om kvoter är rimliga och korrekta.
Inget av detta syns i Sven Elanders artikel. Inte ens det som faktiskt är klimatrelaterat. Anledningen är att Elander inte vet nånting om fiske eller tillståndet i havet för olika fiskbestånd. Istället har han helt baserat sin artikel på ett öppet brev från en gäng kommunpolitiker som inte heller de vet nånting.
Fullt med felaktigheter
Följden är att artikeln är full med en massa felaktigheter. Den kvot som EU:s beslutade om är helt i linje med de vetenskapliga råden. Detta låtsas Elander inte om utan han jämför beslutet med vad andra politiker tyckt i frågan. Vetenskap tycks alltså helt sakna relevans för Elvander och de aktuella kommunpolitikerna.
Därför påstår Elander också att de stora pelagiska trålarna dammsuger havet och förstör för det småskaliga fisket. Att det inte är sant utan dumheter åskådliggörs tydligt av att det småskaliga fisket fångar lika mycket per år idag som de gjort i många år. Det storskaliga fiskar däremot mindre idag än tidigare och helt i enlighet med de vetenskapliga råden.
Elander citerar också den notoriskt okunnige Claes Nordmark från Boden som inte tycks begripa att den stora anledningen till att sillen från Bottenhavet inte går till konsumtion är att den innehåller för höga halter av miljögifter. Den går helt enkelt inte att i nån större utsträckning att använda till eller sälja för konsumtion. Den är för giftig och därför används den istället till fiskmjöl. DÅ kan också gifterna tas bort under processen.
Claes Nordmark blandar också in laxen i det hela trots att det inte har något med det pelagiska fisket att göra. Den stora anledningen till att det blivit mindre lax är förmodligen klimatförändringar. Det pelagiska fisket påverkar inte saken alls. De fiskar inte i området när laxen passerar på sina vandringar.
Klimatproblem nonchaleras
Det finns alltså två verkliga problem för fiskbestånden som klimatförändringarna skapt. Men inget av dessa problem ta upp av Sven Elander i artikeln om sill på en sajt som ger anspråk på att granska klimatpolitiken. Istället lägger han allt rktu på saker som inte är nåt problem. Det förefaller mycket märkligt förutom att det också tydligt visar att Elanders kunskap på området är noll och inget.
Läs mer:
- Okunniga norrbottenspolitiker
- Politiker utan kunskap rapar upp felaktigheter
- Ibland är politiker bra korkade
- Surströmming påverkar tydligen också hjärnan
- Strömmingsfisket behöver inte stoppas
- Varför svenskarna inte äter strömming men borde
- Det finns ingen brist på strömming
- Vänsterpartiet har totalfel om strömmingsfiske
- Landades det mindre strömming från Bottenhavet år 2022?
- Supermiljöbloggen sprider falska uppgifter om strömming
- Finska forskare menar att strömmingen svälter
- Strömmingen är inte hotad
- Debatten om sill och strömmingfisket är helt urspårad
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.