Sillen i Östersjön och Bottenhavet

Sillen i Östersjön och Bottenhavet är inte i någon som helst fara för att bli utrotad. EU:s beslut om kvoterna följer forskarnas rekommendationer. Forskarna i detta fall är 100-tals forskare från en mängd länder som ligger bakom råden från Internationella Havsforskningsrådet (ICES). Det finns enstaka forskare i Sverige men inte i nåt annat land som har en annan uppfattning.

Inte heller kan den svenska regeringen påverka speciellt mycket av detta. Inga andra regeringar och inga andra länders forskare anser att sillen i Östersjön och Bottenhavet är i nån fara. Det är en slags psykos som bara drabbat en del svenska forskare, en del okunniga och förvirrade politiker, många okunniga och ljugande journalister samt en del ljugande och okunniga miljövänner.

Östersjön

ICES tillhandahåller också beståndsuppskattningar och statistik. Den visar att det finns lika mycket sill (strömming) i Östersjön idag som för 30 år sen, dvs i början av 1990-talet. Inte heller fisketrycket är högre. Det är faktiskt lägre.

Sillen i Östersjön går dock huvudsakligen till fiskmjölsfabrikerna för att bli fiskmjöl och fiskolja som sen blir en ingrediens i laxfoder och djurfoder. I den processen kan miljögifter tas bort. Det är dessa miljögifter som gör att sillen/strömmingen inte säljs till mänsklig konsumtion i nån större utsträckning.

Sill 2025

Bottenhavet

När det gäller sill (strömming) i Bottenhavet finns det idag lika mycket sill som på 1970-talet. Fisketrycket är dock högre. Sillen i Bottenhavet består av flera olika bestånd, både höstlekande och vårlekande. Vilket som är vanligast varierar över tid. På 1970-talet var höstlekande vanligast och råvara till surströmming fiskades på hösten.

Idag är höstlekande sill återigen vanligast men de små trålarna vill inte fiska sillen (strömmingen) på hösten för då fiskar de siklöja. Ett mycket lönsammare fiske. Surströmmingsfabrikerna vill inte heller köpa sill (strömming) av de fåtal större trålare som främst fiskar höstlekande sill längre ut till havs. Följden har blivit brist på råvara till surströmmingsfabrikerna vilket upprör en del folk, politiker och journalister som på grund av det kommer med allehanda falska påståenden och sprider rena lögner.

Även huvuddelen av sillen som fångas i Bottenhavet går till fiskmjölsfabrikerna på grund av halterna av miljögifter.

Klimatet

Det finns dock också reella problem, Nämligen klimatförändringarna. Östersjön och Bottenhavet har blivit allt varmare. Uppvärmningen går dessutom snabbare i Östersjön än i många andra hav. Med varmare hav följer att stimfiskar som sil blir mindre i storlek. De blir fler men mindre. Det gör det svårare att hitta råvara till surströmming då tillverkarna vill ha större sill (strömming) till detta. Men det finns inte lika mycket stor sill längre på grund av det varmare havet.

Det som folk borde vara upprörda över är att regeringen inte vidtar några vettiga klimatåtgärder. Inte att regeringen faktiskt följer de vetenskapliga råden för fisket.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.