Rörö-fiskare investerar i nya båtar

Det två danska fiskeriföretag som ägs av svenska fiskare från Rörö, Astrid Fiskeri A/S (familjen Johansson) och Themis Fiskeri A/S (familjen Ryberg) har beställt var sin ny trålare som ska ersätta de nuvarande E 532 Rockall och S 144 Themis. Båtarna ska byggas vid Karstensens Værft i Skagen men skroven byggs på annat varv.

image1Nya Themis ska skrovmässigt bli ett systerskepp till norska M 31 HØ Gollenes och irländska D 165 Paula, ungefär 63 meter lång och på cirka 1 400 bt. Det handlar om en trålare utrustad för dubbeltrål (tvillingtrål) som är ungefär dubbelt så stor som nuvarande Themis. Skrovet beräknas komma till Karstensens i juli 2017 och båten ska vara färdigbyggd i februari 2018. Dubbeltrål är ovanligt inom det pelagiska fisket och den första pelagiska trålaren med dubbeltrål som beställts är den nya Ruth som ska levereras i mars.

Det blir den nionde båten med namnet Themis i familjen Rybergs ägo. Den första båten med detta namn inköptes redan 1912. Det var en vadbåt. 1932 ersattes denna båt av en båt med namnet Rymo, ett namn som också förekommit bland familjen Rybergs fiskebåtar flera gånger.  Den ersattes 1952, då av en båt med namnet Themis, den första med numret GG 144 som båtarna med svensk flagg därefter alltid haft. Det var min barndoms Themis som jag varit ombord på många, många gånger som liten. Det var den sista nya båt som beställdes till Rörö på 30 år. Röröborna köpte enbart begagnat under den tid när andra fiskare i Sverige investerade kraftigt i nya ståltrålare och stora nya trätrålare. Sannolikt en av orsakerna till att fisket överlevt på Rörö, när andra fick problem med stora lån, fiskade Rörö-borna lugnt vidare,

Nästa Themis inköptes 1965, också det en träbåt som 1973 ersattes av en ny träbåt som sjönk i Skagerak efter en brand år 1984. 1982 blev Anders Ryberg, en av de nuvarande delägarna i Themis delägare i denna båt. Den ersättningsbåt som inköptes var en begagnad ståltrålare, den andra ståltrålaren som köptes till Rörö. År 2000 skedde en tragisk dödsolycka på denna Themis. Göran Ryberg som planerade att gå i pension under året dog i en olycka i samband med sättning av trålen vid tobisfiske. Båten såldes därefter och ersattes av en begagnad båt som återigen fick samma namn. 2008 ersattes denna i sin tur av ytterligare en begagnad ståltrålare, den 7:e båten med namnet Themis i familjen Rybergs ägo. Denna båt såldes 2010 till ett företag i Belize för fiske i Västsahara och ersattes av den nuvarande Themis som till en början hade svensk flagg men 2011 fick dansk flagg.

Nu är det alltså dags att ersätta den nuvarande S 144 Themis med en ny båt. Den kommer att få namnet S 144 Themis. Familjen Ryberg som fiskat i över 100 år med båtar som burit namnet Themis fortsätter alltså investera i fisket och det är bara att önska dem lycka till.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Rörö-fiskare investerar i nya båtar”

Kommentarer är stängda.