Fiskgrossisterna – Fiskhallen Sorunda

Fiskgrossister är företag som köper upp fisk för vidareförsäljning till butiker och restauranger eller så exporterar de fisken till uppköpare i andra länder. Grossister kan köpa fisk, skaldjur och fiskprodukter direkt från yrkesfiskare, via fiskauktion och från beredningsindustrier. Eller till och med från nån annan grossist. De kan även importera direkt från nåt annat land. Olika grossister kan ha olika inriktning på verksamheten.

De grossister som exporterar eller importerar är ofta dotterbolag till utländska företag. En del kan vara svenska företag som har dotterbolag i andra länder. Andra grossister är helt inriktade på försäljning till storkök, andra fokuserar på finrestauranger medan andra säljer till stora affärskedjor och så finns det såna som bara säljer till mindre fiskbutiker.

En del grossister kan vara inriktade på skaldjur, andra på sötvattensarter och åter andra kan vara fullsortimentsgrossister. Några grossistföretag bedriver ibland egen förädlingsverksamhet av olika slag och en del bedriver också detaljhandel.

Fiskhallen Sorunda

Fiskhallen Sorunda låter som namnet på en fiskbutik men det är faktiskt namnet på en fiskgrossist som formellt heter Fiskhallen Sorunda AB. Det är ett bolag i Stockholm som ägs av Grönsakshallen Sorunda AB som i sin tur är ett dotterbolag till grossistföretaget Martin & Servera AB. Martin & Servera AB ingår i Axel Johnsson-koncernen tillsammans med företag som Åhlens, Willys, Hemköp, Axfood mer flera.

Styrelsen i Fiskhallen Sorunda AB består av Christer Läckgren (VD, ordf) och Per-Jonas Sjökvist med Erland Abbe som suppleant. Läckgren är också VD i Grönsakshallen Sorunda AB samt VD och styrelseordförande i Fällmans Kött AB. Per-Jonas Sjökvist är också styrelseledamot i Fällmans Kött AB där Erland Abbe är styrelsesuppleant. Fällmans Kött AB är också ett dotterbolag till Grönsakshallen Sorunda AB precis som Fiskhallen Sorunda AB.

Förutom att vara grossist har Fiskhallen Sorunda också egen förädling av fisk. De rensar och filéar, röker, gravar och rimmar med mera.

Omsättningen i företaget under 2020 var totalt 54,4 miljoner SEK med en förlust på cirka en halv miljon. De bokförda tillgångarna var 31,5 miljoner SEK.

Läs mer: