GG 330 Carmona – miljövänligt nybygge

Imorgon startar Donsö Shipping Meet 2022. För första gången nånsin har de en programpunkt som handlar om fiske, Donsö Fishing Meet. Ett antal unga fiskare ska där diskutera sin syn på dagens fiske. Dessutom får deltagarna på mötet ta del av en del andra korta föredrag om olika yrkesfiskerelaterade saker. Seminariet äger rum mellan 13:30 och 16:00 imorgon, den 14 juni.

Förutom punkten om fiske på programmet kommer det också att finnas möjligheter att se Sveriges nyaste fiskebåt, den nya GG 330 Carmona.

GG 330 Carmona

Skrovet är byggd på varvet Western Baltija som ligger i Klaipeda i Litauen, men båten färdigställs på Ö-varvet på Öckerö. Det är den största fiskebåt som varvet nånsin byggt. JEA Marine i Rönnäng är de som ritat och konstruerat Carmona. Gesab står för avgasreningen, Berg Propulsion levererar propellrar, Power House hjälpmaskiner, Önnereds Svets fiskhanteringsutrustningen, Ocean finsnickeri står för inredningen och Henry allt i allt för målningen.  Finansiär är Swedbank.

Beställare av GG 330 Carmona är Båt GG 330 Carmona på Dyrön med Anders Gustafsson, hans två söner Fredrik Gustafsson och Erik Gustafsson samt Martin Ivarsson som ägare. Båten är 49.9 meter lång och 12,5 meter bred, Bruttotonnaget är cirka 1 300 ton. Motorn är på 2 700 kW. Avgasreningssystemet tar bort 85% av kväveoxiden i avgaserna. Den teknik som används är idag vanlig i lastbilsmotorer men den förekommer ytterst sällan i samband med fartygsmotorer.

Program DSM2022 Fishing Meet/Fiskeseminarium :

Öppningstal (videohälsning), landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg
Film från fisket & Unga fiskare berättar om sitt yrke, Gustav Grundén, GG 173 Grace och Daniel Johansson, GG 64 Astrid-Marie.

Korta föredrag

Fiskekvoterna och framtidens fiske, Näringsdepartementet
Hur mycket fisk kan man fiska?, Joakim Hjelm, SLU Aqua Havsfiskelaboratoriet
Fiskereglering och kontroll, Mats Svensson, Havs- och vattenmyndigheten
Certifiering av hållbart fiske, Linnea Engström, MSC Skandinavien & Östersjön
Lönsam framtid i fisket?, Staffan Waldo, SLU AgriFood
Arbete för framtidens fiske, Elin Gunve, Jordbruksverket
Nyttja mer av sillen!, Johannes Claeson, Pelagic Seafood
Är fisket en framtidsbransch?, Thomas Ljungqvist, Swedbank
Mads Stadum, Jyske bank

Paneldiskussion med frågor & svar om fisket.

De som deltar i panelen är:

Fredrik Gustafsson, GG 330 Carmona
Johannes Claeson, S 205 Ceton
Josef Malmborg, S 438 Bristol
Gustav Grundén, GG 173 Grace
Viking Matsson, GG 500 Vingaskär

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!