Storögd tonfisk – en överfiskad tonfisk

Storögd tonfisk (Thunnus obesus) eller bigeye tuna som den kallas på engelska finns i alla tropiska och tempererade vatten förutom utanför Sydamerikas östkust och i Medelhavet. Den tredje mest fiskade tonfiskarten.

Lever oftast på större djup än de flesta andra tonfiskarter, mellan 200 och 600 meters djup, men kan också leva när ytan. Gör också dygsnvisa förflyttningar i djupled mellan kallare djupare vatten på dagen och varmare ytvatten på natten. Lever främst på mesopelagisk och epipelagisk fisk, dvs fisk som lever på lite djupare vatten. Men de äter också kräftdjur och bläckfiskar.

Blir normalt kring 180 cm lång men kan bli ända upp 250 cm med vikter på över 200 kilo. Leker året runt beroende på vilket havsområde vi pratar om. enda kända lekområdet i Atlanten är Guineabukten

Storögd tonfisk. Bild: NOAA. Public domain

Fisket

Varje år landas cirka 400 000 ton storögd tonfisk. Det är en viss minskning sen 2000-talets början då det fiskades mer. Bestånden av storögd tonfisk anses överfiskade men idag sker inget överfiske. Stora fiskenationer är bland annat Japan, Korea, Indonesien, USA, Frankrike, Spanien, Seychellerna, Ecuador, Mauritius och Italien.

I Atlanten landas cirka 70 000 ton per år vilket är en minskning sen 1990-talet då det fiskades 110 000 till 140 000 ton per år. I Indiska Oceanen landas cirka 90 000 ton per år vilket också är en minskning från cirka 140 000 ton åren runt år 2000. Fångsterna i de västra och centrala delarna av Stilla Havet är cirka 150 000 ton per år och på den nivån har fisket legat sen slutet av 1990-talet. Slutligen landas cirka 90 000 ton i östra Stilla Havet vilket är en viss minskning sen år 2000.

Storögd tonfisk fångas med långrev, snörpvad, spö, dörj och pilk. Det är en mycket populär fisk till sashimi. Säljs frusen eller konserverad.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!