Gulfenad tonfisk – sashimifisk

Gulfenad tonfisk (Thunnus albacares) är en av de stora tonfiskarterna. Den är dock mindre än atlantisk blåfenad tonfisk (Thunnus thynnus) och pacifisk blåfenad tonfisk (Thunnus orientalis). En pelagisk fisk som lever i tropiska och suptropiska vatten runt hela världen förutom i Medelhavet. Gulfenad tonfisk bland ibland samman med albacore (Thunnus alalunga) då gulfenad tonfisk kallas albacore på franska och albacora på portugisiska. Gulfenad tonfisk kallas också ahi. Det är den näst mest fiskade tonfiskarten efter skipjack.

Blir normalt cirka 150 cm lång men kan bli upp till 240 cm lång. Vikten kan var upp till 200 kg men är normalt kring 180 kg för en vuxen gulfenad tonfisk. Lever pelagiskt i öppna havet ner till 100 meter djup men sällan i närheten av rev. Ibland kan de förekomma ner till 250 meters djup och kan vid enstaka tillfällen dyka mycket djupare än så (ner till cirka 1 500 meters djup).

Födan består av fisk, skaldjur och bläckfiskar. Leker i huvudsak på sommaren. Bildar ofta stim med andra tonfiskarter. Gulfenad tonfisk bildar till och med stim med tumlare och små delfiner och kan till och med bilda stim ihop med ansamlingar av flytande skräp.

Gulfenad tonfisk. Bild: NOAA. Public domain

Fisket

Fiskas i hela världen med framförallt snörpvad men även med backor (långrev). Ett begränsat småskaligt fiske med spö finns i delar av världen liksom ett visst fiske med dörj, pilk och garn. Används till konsumtion och är mycket populär som sashimi och i sushi. Större delen av fångsten konserveras dock och säljs på burk.

Varje år landas cirka 1,5 miljoner ton varav drygt 100 000 ton i Atlanten (det mesta i Guienabukten), cirka 700 000 ton i västra och centrala Stilla Havet, ungefär 400 000 ton i Indiska Oceanen och drygt 200 000 ton i östra Stilla Havet. De största fiskerinationerna är Indonesien, Mexico, Japan, Taiwan, Korea, Frankrike och Spanien.

Fisket ökade stadigt fram till början av 2000-talet för att därefter inte öka mer. I Atlanten ökade fisket fram till 1990-talet då det landades nästan 200 000 ton per år för att sen minska. Fisket i västra och centrala Stilla Havet har ökat stadigt sen 1970-talet medan fisket i östra Stilla Havet var större från 1980–talet till 2000-talet för att sen minska. I Indiska Oceanen tog fisket fart på 1990-talet och ökade i början mycket snabbt för att sen ligga kvar på samma nivå fram till idag.

Ett problem med fisket av gulfenad tonfisk är bifångster av delfiner och hajar. Förutom att fångas i det yrkesmässiga fisket är det också en mycket populär sportfisk.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Gulfenad tonfisk – sashimifisk”

Kommentarer är stängda.