Tonggol och svartfenad tonfisk – de kustnära tonfiskarna

Tonggol (Thunnus tonggol) eller longtail tuna som den heter på engelska är en tonfisk som lever kustnära längs Indiska Oceanens kuster i Asien, Stilla Havets västra kuster i Asien och runt Australien förutom längs södra kusten.

Arten finns längs Somalias kust, i Röda Havet, Adenviken, Arabiska sjön, Persiska viken, Omanviken, längs Indiens kuster, runt Sri Lanka, i Bengaliska viken och Andamansjön. Vidare finns tonggol i Malackasundet, Javasjön, Siamviken, Sydkinesiska sjön, Kinesiska sjön och Japanska sjön samt runt Japan. Dessutom runt de filippinska och indonesiska öarna, i Timorsjön och Arafurasjön och längs Papua Nya Guineas södra kust.

Normalt blir tonggol omkring 70 cm lång men kan bli ända upp till 140 cm lång med en vikt på cirka 40 kg. Lever kustnära men inte i bräckt vatten och flodmynningar. Äter fiskar, skaldjur och bläckfiskar. Årligen land numera cirka 250 000 ton men det kan variera mycket, från 200 000 ton till 300 000 ton. Cirka 150 000 ton fiskas i Indiska Oceanen per år medan cirka 60 000 till 150 000 ton per år fångas i Stilla havet. Viktiga fiskerinationer är Iran, Thailand och Indonesien. Fiskas med dörj, backor, pilk, spö och garn.

Tonggol. Bild: FAO.

Fångst av tonggol

Svartfenad tonfisk

Svartfenad tonfisk (Thunnus atlanticus) är en mindre tonfisk som finns i västra Atlanten från Martha’s Vineyard i Massachusetts till Rio de Janeiro i Brasilien. Vanlig i Karibiska havet och Mexikanska gulfen.

Svartfenad tonfisk blir maximalt lite över 100 cm lång men är vanligtvis kring 70 cm. Vikten kan bli uppemot 20 kg. Bilda stora stim ihop med bonit (skipjack). Leker mellan april och november. Äter fiskar, bläckfiskar, skaldjur med mera. En viktig art för det kommersiella fisket i Karibien och Mexikanska gulfen men de årliga fångsterna är okända. Fiskas med dörj, spö, backor, pilk och garn. Också en populär fisk i sportfisket.

Svartfenad tonfisk. Bild: Duane Raver jr. Public domain

Läs mer:
Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Tonggol och svartfenad tonfisk – de kustnära tonfiskarna”

Kommentarer är stängda.