Norra skärgården – DE Fiske AB

Göteborgs norra skärgård eller som det också är, Öckerö kommun, är det område eller den kommun i Sverige där fisket har förhållandevis störst betydelse. Det är tillsammans med havsorienterad verkstadsindustri (varv och tillverkning av fartygsutrustning) Öckerö kommuns största näringar även om många fler pendlar till Göteborg och arbetar där.

I Öckerö kommun finns den enda plats, ort, ö, i Sverige som är beroende av fisket för invånarnas försörjning. Det är ön Rörö som härbärgerar Sveriges två största fiskeriföretag, Astrid-koncernen och Rylo-koncernen (Themis) plus två stora fiskeriföretag till, Svanen Fiskeri AB och Rossö Fiskeri AB.

Även på Fotö är fisket den viktigaste näringen med de pelagiska fiskeriföretagen Stella Nova Fiskeri och Västfjord Fiskeri AB samt räkfiskeföretagen Fiskeri AB Ingun och Titania Fiskeri AB. På Hönö finns Jonas Klinganders stora fiskeriföretag liksom Västerland AB och Westerö-koncernen, på Öckerö finns Nicklason Fiskeri AB, DE Fiske AB och Fiskeri AB Signora. Även Björkö har några större fiskeriföretag som Hagberg Fiske AB, Glittfors Fiskeri AB och Wijkland Fiske AB.

DE Fiske AB är lite speciellt då det ägs av två hallänningar och har en båt med hemmahamn i Öregrund i Uppland. Daniel Andersson är den ene men han bor idag på Öckerö även om han är från Glommen i Halland. Den andre ägaren Erik Gripse är fortfarande bosatt i Falkneberg i Halland:

En annan västkustfiskare är 33-årige Erik Gripse, som bor i Falkenberg men fiskar strömming på Östersjön. Han äger SM53 Glomskär tillsammans med Daniel Andersson, som också är från Falkenberg men nu bor på Öckerö. De turas om att ligga ute. Vi når Erik via telefon då han slagit ankare i Norrsundet, norr om Gävle.

– Vi har haft en bra vecka med fint väder. Häruppe blir det ju aldrig mörkt den här årstiden, gårdagens kväll och natt var helt magisk! Hela besättningen enades om att vi inte kan ha det bättre. Efter en tuff vinter känns det otroligt skönt.

Att vara på sjön ger tid till härliga naturupplevelser. Men man får också vara beredd på stormar med 30 sekundmeter i byarna och vågor höga som hus. Erik pendlar till båten men upplever inte det som ett problem

trots de 75 mil som det blir från kust till kust. Under sommarhalvåret håller Erik till längre ner på kusten, i trakterna kring Simrishamn där han också passar på att reparera båten.

Att flytta närmare jobbet har inte varit ett alternativ för Erik. – Nej, jag har ju familj och kompisar hemma i Falkenberg och de är viktiga för mig.

Erik får ofta frågan vem som är hans pappa, vilket såklart beror på att det absolut vanligaste är att man ärver släkttraditionen inom yrkesfisket. Erik drömde inte om att bli fiskare som barn, det var mer en slump som avgjorde ödet.

Han började jobba i en laxbutik när han var endast 14 år. En dag ringde Glommen Fisk och hörde om han inte ville följa med ut och fiska och det visade ju sig vara riktigt kul tyckte Erik. Efter ett tag ringde nästa båt.

– Saltvik var en man kort så de hämtade mig en söndag kväll så jag fick vara med och fiska torsk i fem dagar. Blev väldigt sjösjuk, men kände ganska snart det där suget av frihet och sen var jag fast!

Erik har kämpat sig fram sedan den dagen, med ett tydligt mål. Att en dag kunna köpa en egen båt. Han har sparat och arbetat sig upp genom de flesta yrken ombord. Det har bitvis varit kämpigt.

– Några benbitar av mina fingrar har rykt, jag har lärt mig laga mat utan någon som helst kunskap, men det har fört mig framåt.

Erik tycker att han är precis där han drömde om att vara när han började på sjön, att arbeta som skeppare på egen båt. Han känner sig också trygg ekonomiskt genom den relativt goda säkerhet som det pelagiska fisket i Östersjön ger. När han började fiska som 18-åring fick man betalt efter fångst, vissa veckor blev det väldigt knapert.

Hans önskemål om förbättringar i branschen är att politiker och forskare skulle lyssna mer på yrkesfiskarna. Trots allt är det ju de som är ute på havet och besitter en kunskap som han inte riktigt tycker att de väger in idag.

– Vi gör vad vi kan för att engagera oss och få dem att lyssna på våra röster, men det går sakta framåt.

DE Fiske AB har en båt som bär namnet SM 53 Glomskär. Det är en pelagisk trålare på 373 bruttoton. Det huvudsakliga fisket är sillfiske (strömmingsfiske) i Bottenhavet. Dessutom äger företaget en gammal sidotrålare, GG 370 Mercy på 88 ton. Det får väl betraktas som en kvotbåt.

Omsättningen för DE Fiske AB under senaste verksamhetsåret som tog slut 2020-04-30 var nästan 16 miljoner SEK med en vinst på 500 000 kronor. De bokförda tillgångarna var totalt mer än 18 miljoner SEK varav 6 miljoner i fiskerättigheter och 10 miljoner i fiskebåtar.

Styrelsen i DE Fiske AB utgörs av Daniel Andersson som ordinarie ledamot och Erik Gripse som suppleant. De har inga andra styrelseuppdrag.

SM 53 Glomskär när den fortfarande hette L 421 Cadiz

Andel av fiskerättigheterna för DE Fiske AB, fiskart och kvot, andel Källa: Havs- och vattenmyndigheten

  • Sill norra Östersjön, 28,1%
  • Skarpsill Östersjön, 0,3%

Med norra Östersjön menas Bottenhavet och Bottenviken. Dessutom har SM 53 Glomskär tilldelning av regional kvot då båten har hemmahamn vid Östersjön och landar all fångst i östersjöhamnar.

Läs mer:


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.