Landbaserade fiskodlingar – en fisk med mycket omega 3

Den vanligaste feta fisken att odla i så kallade RAS-odlingar är lax men i Sverige är det än så länge regnbåge. Även röding och öring odlas i Sverige. Men de som odlar eller föredrar odling varmvattensfiskar som clarias och tilapia i Sverige har undersökt varmvattensarter med hög fetthalt och mycket omega 3. En av de arter de hittat är jade perch, också kallad barcoo grunter, (Scortum barcoo).

Jade perch.

Jade perch är en sötvattensfisk från Australien, som lever i ett temperaturspann på 18-26 grader. Det vill säga lägre temperatur än exempelvis tilapia och clarias som odlas i vatten runt 27 grader. Det är en allätare som kan leva på växter, alger, insekter, kräftdjur och mindre fisk. Den kan dock odlas med ett 100% vegetabiliskt foder vilket visas av odlare i Belgien.

I Queensland, Australien, där den lever vilt i våtmarker så odlas jade perch i tankar och i dammar. Betydligt vanligare är dock odlingar av silver perch (Bidyanus bidyanus). Dessutom finns jade perch vild i Lake Eyre.

I Europa finns en odling av jade perch, det är Aqua4C i Belgien. Företaget producerar 300 ton om året och allt säljes till restauranger i Belgien. De kallar fisken för Omegabaars. Odlingen är akvaponisk odling ihop med en tomatodling.

En del svensk RAS-odlingsentusiaster vill odla varmvattenfisk av den enkla anledningen att en del av dessa arter kan födas upp på vegetabiliskt foder. Det gäller däremot inte de arter är de vanligaste i svenska RAS-odlingar som gös och regnbåge. Varför de då inte odlar de mer lättodlade karpfiskarna som ruda och sutare förefaller mycket märkligt. varken för karpfiskar, tilapia, clarias eller jade perch finns ju egentligen någon marknad i Sverige.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!