Fiskare på Sotenäs och Stångenäs – Vikefjord AB

Sotenäs hade en gång i tiden ett par av Sveriges allra största fiskelägen, Smögen och Gravarne (idag Kungshamn) samt flera andra mindre som exempelvis Hasselösund, Väjern, Fisketången, Hovenäset, Skalhamn, Bovallstrand och Ulebergshamn. Det var också tillsammans med Stångenäs centrum för den svenska stenindustrin. Stångenäs är annars mest känt för att Lysekil ligger där. Lysekil är en stad som varit beroende av fiske genom Skandiaverken som tillverkade tändkulemotorer och en mängd fiskindustrier och konservfabriker.

Idag är Sotenäs storhetstid som fiskelägesbygd över men det finns fortfarande enstaka båtar i flera av fiskelägena. Dessutom är Kungshamn centrum för den svenska fiskbearbetningsindustrin var huvudinriktning idag dock är produktion av olika produkter baserade på norsk lax även som sillprodukter också framställs. Smögen har kvar sin fiskauktion så många båtar landar sin räkfångster där. Några få yrkesfiskeföretag finns kvar i några fiskelägen.

I Lysekil finns det idag några expansiva fiskeriföretag såsom LL 91 Fisk & Skaldjur AB och Fiskebåt LL 9 Lysekil AB men egentligen inget annat fiskerelaterat. Staden lever på sitt raffinaderi och sina turister.

Vikefjord AB

Vikefjord AB är ett räk- ock kräftfiskeföretag i Ulebergshamn (postadressen är märkligt nog Hunnebostrand). Ägare är bröderna Ove Bergman och Lennart Bergman. Båda är ordinarie styrelseledamöter i företaget med Jarl Curt Rune Johansson som suppleant. De två ägarna är inte engagerade i något annat företag eller någon förening.

Företaget äger trålaren LL 425 Vikefjord på 54 bruttoton med hemmahamn i Ulebergshamn. Det öär en av mycket få sidotrålare som fortfarande används i aktivt yrkesfiske. Företaget och båten innehar årliga fiskemöjligheter för räka, kräfta och fisk. Bröderna Bergman äger också den mindre båten LL 16 Garnskär som de bland annat fiskar hummer med.

LL 425 Vikefjord. Bild: Terje Fredh. Licens: CC-BY-SA 4.0

2020 omsatte Vikefjord AB 1,3 miljoner SEK och gjorde en mindre förlust. De bokförda tillgångarna var 1,2 miljoner SEK.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!