Jag är för att Sverige kraftigt ska bygga ut den havsbaserade vindkraften. Men den ska inte byggas ut på områden som anses vara av riksintresse för fiske, sjöfart, miljö, natur, havsdäggdjur, fåglar, kultur och annat. Det finns gott om sådan områden på Västkusten, även i Skagerak, men det märkliga är att energibolagen framförallt sökt tillstånd för att bygga ut vindkraften på områden som också är viktiga för fisket. Därför bör de nu planerade projekten i Skagerak inte få tillstånd.
Kattegatt, Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken är konflikterna med fisket inte lika stora för de ansökningar som lämnats in. Även om projekt som Eystrasalt och Fyrskeppet i Bottenhavet inte bör få tillstånd då de delvis inkluderar viktiga områden för fisket.
Frö att undvika såna här intressekonflikter bör etablerandet av vindkraft ske på annat sätt. Staten kan dela ut områden till bolagen genom att områden som är lämpliga för vindkraft läggs ut så att energiföretag kan lägga anbud på att bygga i dessa områden. Staten kan på så sätt undvika att intressekonflikter uppstår och styra var vindkraften hamnar.
Påverkan på fiskbestånd och yrkesfiske
De undersökningar som finns när det gäller havsbaserad vindkraft visar att den negativa påverkan på fiskar och annat liv i havet är små. Det finns i nuläget ingen anledning att säga nej till vindkraft av sådana skäl.
Havsbaserad vindkraft kan också ha en positiv betydelse för fiskbestånden. Vindkraftverken fundament skapar nya revmiljöer med en miljö som är positiv för många bottenlevande fiskar. Det betyder att bestånden av vissa arter kan öka med hjälp av vindkraftsparker. Det har gjorts flera undersökningar kring detta.
Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har undersökt artantal och artsammansättning bland bottenlevande fisk inom vindkraftparken Lillgrund, som är placerad i Öresund. Bedömningen är att inga avgörande förändringar har skett. Arterna torsk och ål har tvärtom ökat i antal på grund av att betongfundamenten ger nya möjligheter till skydd och födotillgång.
En avhandling från Chalmers tekniska högskola, rörande den planerade vindkraftsetableringen Kattegatt Offshore utanför Falkenberg, kommer till slutsatsen att torskbeståndet i området inte kommer att påverkas negativt av vindparken. Utgrundens vindpark i Kalmarsund är ett annat exempel. Där har ingen ökning av fisktätheten har kunnat konstateras men inte heller några negativ effekter på yrkesfisket.
Bottentrålning och storskalig pelagisk trålning är inte möjlig i vindkraftsparker men småskalig pelagisk trålning och fiske med burar, tinor, dörj, backor (långrev) och garn (nät) är möjligt. Som helhet har vindkraftsparker i havet troligen en positiv effekt på den biologiska mångfalden i havet. Om den byggs på rätt sätt och rätt områden kommer den inte heller att ha nån negativ effekt på yrkesfisket. Snarare kan de ökade bestånden innebär bättre förhållanden för kustnära fiske.
Läs också:
- Svenska yrkesfiskare oroade över vindkraft till havs
- Planerade havsbaserade vindkraftsparker
- Vindkraft och fiske
- Planerade vindkraftsparker i Skagerak möter motstånd
- Vindkraftsparker kan ställa till stora problem för hallandsfiskarna
- Vindkraft och fiske kan vara en bra kombination
- Danska fiskare har fel om vindkraft
- Havsbaserad vindkraft bra för både sälar och delfiner
- Sälar söker sig till vindkraftsparker
- Vindkraft till havs är bra för fiskbestånden
- Vindkraftspark lockar bottenlevande fisk
Läs mer:
- Bergström, L., Sundqvist, F., Bergström, U., 2013. Effects of an offshore wind farm on temporal and spatial patterns in the demersal fish community. Mar. Ecol. Prog. Ser. 485, 199–210.
- Lena Bergström, Lena Kautsky, Torleif Malm, Hans Ohlsson, Magnus Wahlberg, Rutger Rosenberg och Nastassja Åstrand Capetillo, 2012. Vindkraftens effekter på marint liv, Naturvårdsverket
- Degraer, S., Carey, D., Coolen, J., Hutchison, Z., Kerckhof, F., Rumes, B., Vanaverbeke, J., 2020. Offshore Wind Farm Artificial Reefs Affect Ecosystem Structure and Functioning: A Synthesis. Oceanog 33, 48–57
- Havs- och Vattenmyndigheten, 2013. Fiskundersökningar vid Lillgrund vindkraftpark.
- Mathias H. Andersson, Stockholm Universitet, 2011. Offshore wind farms – ecological effects of noise and habitat alteration on fish.
- Mavraki, N., Degraer, S., Vanaverbeke, J., 2021. Offshore wind farms and the attraction–production hypothesis: insights from a combination of stomach content and stable isotope analyses. Hydrobiologia 848, 1639–1657.
- Naturvårdsverket, 2012. Effekter av havsbaserad vindkraft på pelagisk fisk.
- Naturvårdsverket, 2011. Ljud från vindkraftverk i havet och dess påverkan på fisk.
- Naturskyddsföreningen, 2021. Vindkraft – en viktig del av framtidens energisystem.
- Nordic Energy Research, 2022. Accommodating Biodiversity in Nordic Offshore Wind Projects.
- Henrik Skov, Mark Desholm, Stefan Heinänen, Johnny A. Kahlert, Bjarke Laubek, Niels Einar Jensen, Ramūnas Žydelis och Bo Præstegaard Jensen, 2016. Patterns of migrating soaring migrants indicate attraction to marine wind farms. Biology Letters
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.