Var de pelagiska fiskeriföretagen fiskar – Kristin

Med hjälp av Global Fishing Watch har jag kunnat kartlägga var alla pelagiska svenska fiskebåtar fiskat mellan den 1 juli 2021 och den förste juli 2023. Kristine Fiskeri AB är ett fiskeriföretag på Donsö som ägs av Örjan Karlsson, Ola Hansson och Dan Bergman. I styrelsen sitter de alla tre plus Hugo Gennemo som kanske också är delägare. Företaget har två dotterbolag, Klara Bemannings AB och Kristine Fischerei gmbh.

Kristine Fischerei äger den pelagiska trålaren NC 336 Kristin medan Klara Bemannings AB hyr ut personal till den tyska fiskebåten. Under den undersökta perioden fiskade NC 336 Kristin i Nordsjön och Östersjön.

I huvudsak fiskades troligen sill och skarpsill. Kanske också makrill och tobis med tanke på var de fiskat. Det är svårt att veta exakt då båten fiskar på tyska kvoter och det inte är lätt att få reda på landningsuppgifter för enstaka fiskebåtar i Tyskland. Det går förmodligen men kräver bra kunskap i tyska och kontakter via mejl med tyska myndigheter. Det är inget jag ar brytt mig om att gör och tyska kan jag inte heller skriva även om jag kan läsa det. Inte heller har jag pratat med nån i besättningen om detta.

NC 336 Kristin

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!