Kvoten för sill (strömming) i Bottenhavet kan öka

Kvoten för sill (strömming) i Bottenhavet kan öka. Forskningen är klar på denna punkt. Internationella Havsforskningsrådet (ICES) har kommit med sina råd om fisket i Bottenhavet år 2025. Rekommendationen är en kvot av sill (strömming) på mellan 66 466 och 74 515 ton. Fisketrycket är under FMSY, dvs mindre än vad som är möjligt för att nå maximalt hållbart fiske. Beståndet är över (större än) vad som anses vara hållbart (MSY-B-trigger). Rådet innebär en ökad kvot jämfört med kvoten under 2024.

Rådet forskarna har orsakat ett ramaskri från lobbyisters, sportfiskare och miljövänner som har svårt att acceptera forskningsrapporter och forskningsrön när de inte överensstämmer med deras förutfattade meningar och fördomar. Enligt dem är det en katastrof om fisket ökar för strömmingen kommer att bli utrotad. Det är naturligtvis inget annat än dumheter. Forskarna (med undantag av några få svenska forskare som i stort sett alltid haft fel) är glasklara. Fisket kan öka utan risk för strömmingen (sillen) i Bottenhavet och Bottenviken.

Det kan dock sägas att om fisket styrdes med maximalt ekonomiskt uttag (MEY) istället för med maximalt hållbart uttag (MSY) skulle det resultera i en mindre kvot. Styrning med MSY och MEY tar dock ingen hänsyn till storleken på enskilda fiskar utan bara till den totala biomassan. En del forskare på ICES anser att råden borde ta hänsyn till detta. Sillen (strömmingen) i Bottenhavet är idag mindre i storlek än den varit tidigare. Huvudorsaken till det är ökade havstemperaturer, dvs klimatförändringarna.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.