Vad är bottentrålning?

Trålfiske är den vanligaste fiskemetoden for yrkesfisket i hela Europa. Omkring tre fjärdedelar av det totala landningsvärdet av svenskt fiske kommer av fisk och skaldjur som har trålats. Trålfisket är ett stort och mycket viktigt fiske som skapar många arbetstillfällen för fiskare och den svenska fiskberedningsndustrin. Läs mer…

Jakt på det småskaliga fisket i Östersjön

Landshövdingar, lokala politiker, miljövänner och lobbyister krävde att trålfiskegränsen i Östersjön skulle flytts ut. Havs- och vattenmyndigheten föreslog en utflyttning på försök längs en del av kusten. Politikerna på riksnivå beslutade att införa en utflyttning av trålfiskegränsen på försök under ett par år. Läs mer…

Den lilla ön med Sveriges två största fiskeriföretag

Den lilla ön med Sveriges två största fiskeriföretag. Rörö i Göteborgs norra skärgård är glesbygd även om det ligger i närheten av Göteborg,. Det tar två timmar att åka dit ut och då krävs två färjor. Ön ligger tillsammans med två andra öar, Knippla  och Hyppeln, längst norrut i Öckerö kommun. Läs mer…

Nederländernas största fiskebåtar 2025

Två av världens största fiskeriföretag finns i Nederländerna. Parlevliet & van der Plas (PP Group) och Cornelis Vrolijk. De äger i huvudsak fiskebåtar som är flaggade i andra länder. Framföralt i Frankrike och Tyskland när det gäller stora båtar. Läs mer…

Grönlands största fiskebåtar 2025

De flesta stora fiskebåtar är demersala fabrikstrålare ocg frystrålare. En del av dem är i fösta hand räktrålare med rensnings- och fryskapacitet ombord, anra är fisktrålare. De fiskar torskfiskar och hälleflundra. Läs mer…

Islands största fiskebåtar 2025

Det är få ändringar bland de stora isländska fiskebåtarna. Några har tillkommit och några har försvunnit. Bolagen är desamma och antalet båtar som isländska företag äger i andra länder är oförändrat. Brim är det största fiskeriföretaget på Island medan Samherji är det största fiskeriföretaget totalt. Samherji är också huvudägare i Sildarvinnslan. Läs mer…

Storbritanniens största fiskebåtar 2025

De största fiskebåtarna i Skottland är pelagiska trålare allihop. De allra flest hör hemma i Fraserburgh samt på Shetlandsöarna (Lerwick eller på ön Whalsay där hamnen Symbister ligger). De övriga hör hemma i Peterhead. Läs mer…

Färöarnas största fiskebåtar 2025

Färöarna har fler stora fiskebåtar än vad Danmark har. De flesta är pelagiska fiskebåtar men den allra största är en demersal fiskebåt. De ritkgit stora båtarna är fabrikstrålare, dvs de har en fiskberedningsfabrik ombord. Det gäller både de allra största pelagiska båtarna och de allra största demersala båtarna. Läs mer…

Danmarks största fiskebåtar 2025

Pelagiska trålare och snörpvadsbåtar dominerar helt bland de största fiskebåtarna i Danmark. Precis som förra året. Ändringarna är också väldigt få sen förra året. S 589 Themis är ny medan S 144 Themis blivit S 349 Gitte Henning. Läs mer…

Sveriges största fiskebåtar 2025

De allra största svenska fiskebåtarna är alla pelagiska trålare förutom en. Det är GG 500 Vingaskär som är en demersal trålare. Pelagiska trålare fiskar främst sill, skarpsill och makrill med flyttrål. Läs mer…

WWF:s märkligheter om sillen och makrillen

WWF i Sverige har satt röd flagg för makrill och NVG-sill. Samtidigt har WWF Norge satt grön flagg på exakt samma bestånd och utifrån exakt samma information och bedömningar. Det visar att WWF:s beslut till stor del är politiska och inte baserade på solid vetenskap eller vetenskapliga bedömningar. Läs mer…

Var är den pelagiska fiskeflottan april 2025?

Var är den pelagiska fiskeflottan april 2025?  I stort sett alla stora pelagiska fiskebåtar ligger i hamn. Flera av dem lossar förmodligen fångsten. En del underhålls och görs i ordning. Läs mer…

Ersättning till Henning Kjeldsen för felaktig dom

Henning Kjeldsen dömdes ursprungligen för att ha köpt fler fiskerättigheter (kvoter) än vad reglerna tillät. Han fick 2021 böter på 54 miljoner danska kronor. Han och flera andra fiskare friades dock i Vestre Landsret 2022, då domstolen inte fann någon laglig grund för domen. Läs mer…

Sillbestånden i Östersjön

I alla möjliga medier upprepas det hela tiden att sillbeståndet i Östersjön har minskat kraftigt i storlek. Men del flesta nämner inte när det skedde och på den punkten skiljer sig Uppdrag Gransknings (UG) program om östersjöfisket. Läs mer…

Fiskbranschen om WWF:s röda ljus på NVG-sill och makrill

Sammanfattningsvis har Fiskbranschens Riksförbund svårt att se varför WWF ändrar sina bedömningar avseende NVG-sill och makrill just nu. Inget nytt har framkommit sedan den vetenskapliga rådgivningen 30 september 2024, eller för den delen sedan 4 december 2024 när WWF:s Fiskguide presenterades. Läs mer…