PO Kustfiskarna Bottenhavet med Carl-Åke Wallin i spetsen är djupt oärliga när det gäller fisket av sill/strömming i Bottenhavet. I en artikel på deras blogg menar han att hans subjektiva uppfattning om sillen/strömmingen i Bottenhavet är sannare än den vetenskapliga expertisens bedömningar från ICES. Det skulle naturligtvis kunna vara så men det är inte troligt. Så länge det inte finns några belägg för nåt annat än ICES bedömningar av beståndens status får vi nog hålla oss dem.
Naturligtvis är det rimligt att vara kritisk, precis som jag är när det gäller ICES råd och beståndsbedömning när det gäller skarpsill. Samtidigt kan vi inte begära att MSC eller deras anlitade certifieringsföretag ska gå på nåt annat än ICES vetenskapliga beståndsuppskattningar när ett fiske undersöks för certifiering. Wallin och Kustfiskarna PO tycker dock att deras rent subjektiva uppfattningar ska gå före.
När det gäller hur mycket fisk som behövs för att ge 1 kg lax så fantiserar Wallin fritt. Verkligheten är att det krävs högst ett kilo vild fisk för att producera 1 kg odlad lax. I det största laxodlingsföretaget Mowi:s odlingar krävs det 0,66 kg enligt deras senaste rapport. Dessutom verkar han helt ha missat att fisken i fiskmjölsfabrikerna också används för att producera fiskolja. Han tror att det som inte blir fiskmjöl inte används. Wallin borde nog ta reda på fakta innan han uttalar sig. Skribenten på Kustfiskebloggen, Joakim Westund, borde nog också tänka efter lite mer innan han sprider felaktiga uppgifter, rykten och anekdoter precis som om de vore fakta.
När det gäller det pelagiska fiskets klimatvänlighet som Wallin ifrågasätter är det samma sak. Han har inte kontrollerat fakta. Bränsleförbrukningen under resorna till och från fiskeplatserna räknas med när den totala bränsleförbrukningen per fångad mängd fisk beräknas. Det finns mängder med undersökningar som visar detta. Bland annat en dansk från DTU , en från norska SINTEF och en från svenska RISE. I stället för att spekulera utan grund borde Wallin läsa de rapporter som finns.
Wallin och Westlund menar också det pelagiska fisket för industriändamål är något de kritiserat i evigheter. Det är då märkligt att de inte ens kan hålla fast vid sin egna uppfattningar och tidigare uttalanden om fiskets storlek. På 1970-talet kritiserades det östtyska sillfisket i Bottenhavet för att de fiskade så mycket. Wallin som på den tiden var trålfiskare menar att den kritiken fortfarande är giltig, men samtidigt har han medverkat till att producera en rapport där det fiskets fångster inte tas med. Syftet med det är uppenbar att skapa en helt felaktig bild av ett mycket kraftigt ökande fiske de senaste 10-15 åren. Antingen har Wallin medvetet utelämnat uppgifterna om det östtyska fisket i rapporten som han medverkat till att producera eller så har han ingen koll på vad han gör och säger. Oavsett vilket är han inte trovärdig i sin kritik av det pelagiska fisket då han medverkar till förfalskning av historien och presenterar felaktiga fakta.
Läs mer:
- Sportfiskarnas fångstuppgifter från Bottenhavet är felaktigare än vad jag förstått
- Sportfiskarnas tvivelaktiga fångstuppgifter från Bottenhavet
- Sportfiskarnas rapport om sillfisket i Bottenhavet är delvis förljugen
- Okunniga tyckare går bananas på grund av MSC-certifiering
- Sveriges klimat- och miljövänligaste fiske MSC-certifierat
- Havet.nu – forskarna som inte håller sig till sanningen
- Lögner i tidningen Mitti om strömmingsfisket
- Det där med strömmingen som försvann för 20 år sen
- På Åland klarar journalisterna av att skriva korrekt om fisket
- Varför strömming inte säljs till konsumtion
- Henrik C Andersson har några poänger i sin kritik av det storskaliga fisket
- Självklart blir det ingen förändring av trålfiskegränserna
- Det finns inga monstertrålare som fiskar i Bottenhavet eller Stockholms skärgård
- Okunnighet bakom namninsamling mot pelagiskt trålfiske
- Missriktad opinion mot Sveriges klimat- och miljövänligaste fiske
- Bästa fisket ur klimat- och miljösynpunkt
- Nyttigaste och bästa fisken att äta
- Fiskens klimatpåverkan
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.