Sportfiskaren Gunnar Westrin – en förvirrad man

Sportfiskaren Gunnar Westrin verkar vara en förvirrad man. Framförallt verkar han dock vara en man som som inte bryr sig om fakta utan bara går på påhittade sanningar, anekdoter, hörsägen och känslor. Som med strömmingen (sillen) i Östersjön.

Forskarna som hävdar att strömmingen är på väg att ta slut i Östersjön vilseleder och ljuger. De berättar bara delar av historien och för 20 år sen sa de precis samma sak som idag. De hade fel då och de har lika fel idag. Sillen (strömmingen) har inte försvunnit som de då hävdade skulle ske inom kort. Den kommer inte att försvinna nu heller. Det fiskas bevisligen (dvs enligt ICES) inte mer strömming idag än för 50 år sen. Ändå är det vad Westrin tycks tro.

Det är och har alltid varit förbjudet att tråla i Stockholms skärgård och alltså gör ingen det. Ändå påstår Westrin att det trålas i Stockholms skärgård. Fakta spelar uppenbart ingen roll för Westrin.

Att det är brist på gäddor längs kusten på sina ställen har inget med fisket av strömming att göra. Orsakerna är välkända och välbelagda. Det handlar om för mycket fritidsfiske, för mycket säl och för mycket skarv vilket också gett för mycket spigg vilket sen bidragit till minskningen av bestånden av gädda, abborre och gös. Dessa fakta bryr sig Westrin inte om.

Westrin är ingen gräsrot vilket han dock själv tycker att är. Han är en faktaresistent och känslostyrd sportfiskare. Ofta underhållande men inte möjlig att ta på allvar.

Läs mer:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!