Fiskarna i Sveriges största fiskeläge – Västanfisk AB

Sveriges största fiskeläge är Fiskebäck i västra Göteborg. Där hör de flesta pelagiska fiskeriföretagen hemma och där finns också många demersala fiskeriföretag. I närheten finns också ett mindre fiskeläge, Önnered, som är formell hemmahamn för ett fåtal fiskebåtar som dock använder Skagen eller Fiskebäck som huvudhamn då de inte kommer in i Önnered alternativt inte så praktiskt med Önnered.

Flera av företagen i Fiskebäck och Önnered har jag skrivit om i samband med Skagen, Hanstholm och Thyborøn. Det rör sig om Fiskeri AB Ginneton/Gifico, Ahlma Fiskeri, Torland Fiske AB, Tor-ön Fiske AB, Saron Fiskeri/August Fiskeri, Älvsborg Fiskeri AB och Berndtsson & Börjesson Fiskeri AB.

Fiskeriföretaget Västanfisk AB ägs av Morgan Ahlström på Donsö som är son till Ove Ahlström som ägde det stora pelagiska fiskeriföretaget Fiskeri AB Ganthi. Västanfisk AB är dock ett betydligt mindre företag som i huvudsak bedriver kräftfiske. I styrelsen för bolaget sitter också Johannes Ahlström i Fiskebäck som är bror till Morgan Ahlström som suppleant.

Västanfisk AB omsatte 4,6 miljoner SEK det senaste verksamhetsåret som tog slut 2020-06-30. Vinsten var obetydlig. De bokförda tillgångarna var 5,4 miljoner SEK varav huvuddelen är fiskebåten som bolaget äger. Fiskebåten är kräfttrålaren GG 208 Ganthi på 120 bruttoton. Företaget och båten har årliga fiskemöjligheter för främst kräfta.

GG 208 Ganthi

Varken Morgan Ahlström eller Johannes Ahlström har några styrelseuppdrag utöver Västanfisk AB.

Läs också: