Var de pelagiska fiskeriföretagen fiskar – Odeskär

Med hjälp av Global Fishing Watch har jag kunnat kartlägga var alla pelagiska svenska fiskebåtar fiskat mellan den 1 juli 2021 och den förste juli 2023. Familjen Andersson som återfinns på Donsö och Vrångö är ägare av Odeskär AB och Andersson Bemanning Fiskeri AB i Sverige samt Odeskar Fiskeri A/S i Danmark.

Odeskär AB äger kvotbåten GG 850 Odeskär i Sverige medan Odeskar Fiskeri A/S äger den pelagiska trålaren AS 202 Neptun i Danmark. Andersson Bemanning Fiskeri AB fungerar som bemanningsföretag för Odeskar Fiskeri A/S. Fisket bedrivs i Nordsjön och Östersjön. En kvotbåt är till för att hålla på fiskerättigheter och i detta fall används den i princip inte alls till fiske.

Förmodligen fiskas koncernens svenska fiskerättigheter också av AS 202 Neptun eller så byter de bort de fiskerättigheterna till andra fiskeriföretag som har danska fiskerättigheter som de kan erbjuda familjen Andersson och Neptun.

I Nordsjön fiskas främst skarpsill och tobis men även sperling (vitlinglyra) och sill och i Östersjön skarpsill och sill.

AS 202 Neptun

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!