Var de pelagiska fiskeriföretagen fiskar – Stella Nova

Med hjälp av Global Fishing Watch har jag kunnat kartlägga var alla pelagiska svenska fiskebåtar fiskat mellan den 1 juli 2021 och den förste juli 2023. Stella Nova Fiskeri AB på Fotö ägs av familjen Bryngelsson. De äger också danska Fiskeriselskabet Stella Nova ApS. Det danska företaget äger den pelagiska trålaren S 464 Stella Nova IX och det svenska fiskeriföretaget fungerar som bemanningsföretag för den danskflaggade båten.

Under den undersökta perioden fiskade S 464 Stella Nova i Nordsjön, Skagerak och i Östersjön. Fiskerikoncernen har bara danska fiskerättigheter och inga svenska. De har därför ingen fiskebåt med svensk flagg.

I Östersjön fiskas skarpsill och sill, i Skagerak och Nordsjön tobis, skarpsill (brisling), sill och sperling (vitlinglyra).

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!