Idiotledare i Aftonbladet – östersjösill läggs inte in

En ledare i tidningen Aftonbladet varnar för att äta fel sill under julen. Det är en helt puckad och idiotisk ledare. All inlagd sill kommer från Nordsjön eller Nordatlanten. Sill därifrån innehåller inga höga halter miljögifter som PCB eller dioxin och har aldrig gjort. Det är bara sill från Nordatlanten och Nordsjön som används till inlagd sill.

Sillen från Östersjön har aldrig använts till inlagd sill. Inte nu och inte tidigare. Det går inte att välja fel sill helt enkelt. Fanny Jönssons som skrivit ledaren skriver lögner. Hon hittar på nåt som aldrig har vati och aldrig kommer att vara sant.

Och hon fortsätter med lögnerna. Livsmedelsverket varnar gravida och barn för att äta sill från Östersjön på grund av halterna av miljögifter. Problemet med detta är att sillen från Östersjön numera inte innehåller några höga halter miljögifter. De ligger under riktvärdena och det finns inte risker med att äta sill från Östersjön.

Däremot så innehåller sillen (strömmingen) från Bottenhavet och Bottenviken halter över de gränsvärden som gäller. Men det är bara barna och gravida som det finns risker för. Vi andra kan äta sil även därifrån. De aktuella miljögifterna hinner inte orsaka några skador under den tid vi har att leva. Fanny Jönsson sprider rädsla helt i onödan.

Sen påstår Jönsson också att sillen i Östersjön är utrotningshotad. Det är som jag visat i en mängd artiklar inget annat än en lögn. Sillen i Östersjön och Bottenhavet överfiskas inte och bestånden anses långsiktigt hållbara enligt den forskning som finns. Fanny Jönsson vet helt enkelt inte vad hon pratar om när det gäller detta.

Lax

Sen går Jönsson över till laxen. Vild lax ska en inte äta skriver hon. Och det kan vara delvis rätt. Vild lax från Östersjön innehåller höga halter miljögifter och bör ätas med försiktighet.Även här varnar Livsmedelsverket dock bara barn och gravida. Men vild lax från andra hav är i allmänhet inga problem. Speciellt inte om det handlar om puckellax (pinklax). Odlad lax innehåller inga gifter och kan ätas utan problem.

Fiskeiförvaltning

Slutligen tar Jönsson upp fiskeriförvaltningen. Meningen med den är att fiskbestånden ska fiskas maximalt men inom hållbara gränser. Det är alltså inget fel och inga problem om beståndet utnyttjas maximal, dvs så mycket som det är möjligt för att deras långsiktiga överlevnad garanteras.

Omkring 30-35% av världens fiskbestånd överfiskas och är överfiskade. att slå ihop en siffran med det fiskas i enligt med förvaltningen för maximal hållbar avkastning som Jönsson gör är att sprida falsk information. Det handlar nästan uteslutande om bestånd i södra och östra Asien samt Medelhavet. I svenska och nordvästeuropeiska vatten är det bara för ett fåtal arter som det finns problem. Och fler och fler arter hamnar inte på listan över de som har problem. Utan färre och färre. Jönsson har absolut noll koll.

Det är ovedersägligt. Fanny Jönsson har skrivit en idiotledare. Hon har skrivit om saker som hon har noll kunskap om. Och där hon har missförstått det mesta.

Läs mer:

 

 

 

Ett svar på “Idiotledare i Aftonbladet – östersjösill läggs inte in”

Kommentarer är stängda.