Fisk på jul – lutfisk, skarpsill, sill och lax

Fyra fiskarter dominerar bland de fiskrätter vi äter på jul. Långa i form av lutfisk, sill i form av inlagd sill, inlagd skarpsill som kallas ansjovis och gravad eller rökt lax.

Lutfisk

Den som är väldigt traditionell äter kanske lutfisk på jul. Lutfisk är i allmänhet torkad långa (kan även vara annan torkad torskfisk och vitfisk) som först blötläggs i lut, sedan i vatten, innan den slutligen kokas. Förr i tiden var det mycket vanligt och det fiskades en stor mängd långa av svenska yrkesfiskare.

Först fiskades långa i Skagerak, sen utanför västra Norge och slutligen vid Shetland. Fisket var så omfattande att fiskebankarna utarmades. Det fiskades helt enkelt mer än vad som var hållbart. FIsket bedrevs med backor, ett redskap som i östra Sverige och Skåne kallas långrev. Idag finns inte längre något svenskt fiske av långa och det finns inte heller så många som äter lutfisk. Men några gör det säkert.

Skarpsill

Många äter fortfarande skarpsill till jul. Fast vi kallar det ansjovis och idag äter vi det i huvudsak i form av Janssons frestelse. Skarpsill för tillverkning av ansjovis fiskas i Skagerak och Nordsjön på senhösten och vintern. Fisket sker med flyttrål eller snörpvad. Det är få båtar so bedriver skarpsillsfiske, Nån eller ett par stora pelagiska trålare plus ett antal små snörpvadsbåtar.

Sill

Sill äter nog de flesta på jul. Inlagd sill. All inlagd sill är fiskad i Nordsjön och Nordatlanten. Tidigare bedrevs också sillfiske för detta ändamål i Skagerak men sen några år tillbaka sker inget sådant fiske längre. Sill för inläggning fiskas idag flyttrål och snörpvad. Svenskt fiske sker dock idag enbart med flyttrål. De som fiskar sill till inläggning är stora pelagiska fiskebåtar.

Lax

Numera äter många lax till jul. Tidigare gjordes det eventuellt i vissa delar av landet. Lax tycks ha ersatt lutfisken hos de flesta. Det har möjliggjorts genom att. lax blivit billig fisk. Detta på grund av att den odlas i stor skala, främst i Norge. Förr åt ingen någon lax till jul för att det var en dyr fisk.

Ål

På sina håll har också ål varit en fisk so äts på jul. Sannolikt förekommer väl detta fortfarande i Skåne. Ål får dock inte längre fiskas annat än i undantagsfall. Bara de som har tillstånd sen gammalt får fisk ål och innan nya tillstånd delas ut. Ålen har minskat ofantlig mycket i antal i hela världen men orsaken till detta är egentligen inte känd.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!