Matfiskodlarna – Arctic Roe

Fiskodling för konsumtion är något som är ovanligt i Sverige och de odlingar som finns är i allmänhet små. Den vanligaste arten som odlas i sjö- och havsbaserade öppna odlingar är regnbåge. Därefter följer musslor, röding, ål och ostron när det gäller odling för konsument, odlad fisk för mat. Som sättfisk odlas regnbåge, röding, öring, lax och ål. Det handlar om odlingar där fisken sen sätts ut i sjöar för sportfiske eller som kompensation för fiskar som inte längre kan vandra till sin lekområden.

Regnbåge är en fisk om inte är naturlig i Sverige och den kan inte föröka sig naturligt här. Röding, öring och lax är naturliga arter. I Sverige odlas dock lax i stort sett enbart för kompensationsutsättningar i älvar där vandringsvägarna brutits genom vattenkraftverk. Inga laxodlingar av norsk typ existerar. Ål odlas i princip enbart för kompensationsutsättning.

Odlingar av regnbåge finns främst i Västra Götaland, Värmland, Västernorrland, Jämtland och Västerbottens län. främst i sjöar men även i havet. Röding odlas i kassar i näringsfattiga sjöar och regleringsmagasin i främst Västerbotten och Norrbottens län. Musslor (blåmusslor) och ostron odlas i fjordar i Bohuslän. I Bohuslän finns också algodling på lite olika ställen.

Arctic Roe Scandinavia AB

Arctic Roe Scandinavia AB (AROS) är ett företag som odlar sibirisk stör i syfte att framställa störrom eller som det oftare kallas, rysk kaviar. Odlingen finns i ett gammalt pappersbruk i Strömsnäsbruk i Markaryds kommun i Småland. Verksamheten är nystartad och har hittills gått med enorma förluster, många gånger högre än omsättningen varje år. Vilket inte är märkligt då det tar några år att få igång en större produktion.

År 2020 var omsättningen i företaget drygt 1 miljon SEK medan förlusten var 2,9 miljoner SEK. De bokförda tillgångarna var 12,8 miljoner SEK.

Initiativtagare till bildandet av Arctic Roe Scandinavia AB var Torbjörn Ranta. En granne till honom, Magnus Modalen, ägde den gamla industrifastigheten i Strömsnäsbruk och var engagerad i flera bolag med anknytning till det gamla pappersbruket. Han blev också en investerare i bolaget.

Styrelsen i Arctic Roe Scandinavia AB består av Michael Berlin (ordf), Torbjörn Ranta (VD), Magnus Modalen och Nils-Holger Olsson. Sannolikt är de alla delägare i företaget. En annan delägare är Archelon Natural Resources AB som äger 2,7%. Detta bolag ägs av Ture Hallberg och Patrik Perenius. Ytterligare en delägare är kocken Fia Gulliksson. Totalt har bolaget 23 delägare, både företag och privatpersoner.

Torbjörn Ranta är också styrelseledamot i De Recirkulerande Vattenbrukarna Sverige Ekonomisk förening och Fiskodling För Alla, Ideell förening med firma Aquaculture Enabled.

 

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!