Stella Nova Fiskeri AB – sen länge i Danmark

Stella Nova Fiskeri AB är ett fiskeriföretag på Fotö som ägs av bröderna Stig Bryngelsson på Fotö och Christer Bryngelsson på Öckerö. Samma bröder äger också det danska Fiskeriselskabet Stella Nova ApS tillsammans med Andreas Bryngelsson och Tobias Bryngelsson som förmodligen är söner till Stig Bryngelsson. Ägandet i det danska bolaget är fördelat på följande sätt: Stella Nova Fiskeri AB (33%), Stig Bryngelsson (13%), Christer Bryngelsson (13%), Tobias Bryngelsson (20%) och Andreas Bryngelsson (20%).

Det svenska bolaget fungerar som personaluthyrningsföretag till det danska bolaget som har sin hemvist i Grenå. Fiskeriselskabet Stella Nova ApS äger S 464 Stella Nova på 1 023 bruttoton med Skagen som hemmahamn.

Fiskerikoncernen har bara fiskerättigheter i Danmark och fisket består i huvudsak av industrifiske för fiskmjölsfabrikerna och minkfarmarna.

Omsättningen i Stella Nova Fiskeri AB var nästan 10 miljoner SEK år 2021 med bokförda tillgångar på nästan 44 miljoner SEK. Mindre danska aktiebolag redovisar inte omsättning men de bokförda tillgångarna i det danska bolaget var 224 miljoner SEK i slutet av 2021.

S 464 Stella Nova. Bild: Kent Bandholm/Bandholm Skibsbilleder

Andel av danska fiskerättigheter (februari 2023)
Fiskeriselskabet Stella Nova ApS
  • Skarpsill (brisling) i Östersön, 14,4%
  • Sill i Skagerak och Kattegatt, 5,9%
  • Skarpsill (brisling) i Nordsjön, 5,0%
  • Tobis, 3,2%
  • Skarpsill (brisling) i Skagerak och Kattegatt, 2,3%

Källa: Fiskeristyrelsen

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!