Var de pelagiska fiskeriföretagen fiskar – Hanöbukten

Med hjälp av Global Fishing Watch har jag kunnat kartlägga var alla pelagiska svenska fiskebåtar fiskat mellan den 1 juli 2021 och den förste juli 2023. Detta inlägg handlar om mindre båtar som enbart eller nästan enbart fiskar sill i Hanöbukten. Främst för användning som foder men också för konsumtion. De trålare det handlar om är SG 40 Miraculix, SG 64 Vågskär, SG 73 Saga och VY 21 Axelia. Den sistnämnda båten har också fiskat en del öster om Gotland. De tre förstnämnda båtarna är hemmahörande på Listerlandet.

Det finns även andra båtar som fiskar i Hanöbukten som exempel SIN 50 Laguna, SIN 602 Courage, GG 39 Rossö, GG 840 Svanen, KR 59 Solana, SM 53 Glomskär, VK 190 Scanö och VY 242 Vestland, De båtarna fiskar dock även på annat håll. Förutom SIN 50 Laguna och SIN 602 Courage fiskar de huvudsakligen på annat håll. Dessutom finns det två snörpvadsbåtar som fiskar mycket kustnära med snörpvad i området, KA 10 Tammerfors och KA 38 Stjärnfors. De är inte utrustade med AIS och jag har ingen data om var de fiskat.

SG 40 Miraculix ägs av Gallerna AB som ägs av Conny Johansson och sonen Magnus Johansson. SG 73 Saga ägs av bröderna Jonas och Roger Olofsson. Ägare av SG 64 Vågskär är André Nilsson och slutligen ägs VY 21 Axelia av Göran Gardell.

SG 40 Miraculix

SG 64 Vågskär

SG 73 Saga (under perioden har det funnits två båtar med detta namn)

VY 21 Axelia

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!