Var de pelagiska fiskeriföretagen fiskar – Söderberg

Med hjälp av Global Fishing Watch har jag kunnat kartlägga var alla pelagiska svenska fiskebåtar fiskat mellan den 1 juli 2021 och den förste juli 2023. Bröderna Söderberg i Skillinge äger fiskeriföretagen Bröderberg AB och Fiskefartyget Courage av Skillinge AB. Dessutom har de och en del andra nära släktingar personliga företag som fungerar som personaluthyrningsföretag för personal (dvs dem själva) till de två fiskeriföretagen. Upplägget är i princip likadant som för Västfjord.

Bröderberg AB äger den pelagiska trålare SIN 50 Laguna medan Fiskefartyget Courage av Skillinge AB äger den pelagiska trålaren SIN 602 Courage af Skillinge. De två fiskebåtarna fiskar enbart kustnära utanför Skånes östra kust, i Hanöbukten och kring Bornholm.

De fiskar framförallt sill för konsumtion men även sill och skarpsill för tillverkning av fiskmjöl och fiskolja. Tillsammans med SM 53 Glomskär och VY 242 Vestland har de helt klart varit de största fiskebåtarna som enbart fiskat i Östersjön under den undersökta perioden.

SIN 50 Laguna

SIN 602 Courage

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!