Stora svenska fiskeriföretag – avslutande kommentar

De största svenska fiskeriföretaget är också ett av Danmarks och ett av Skandinaviens största. Huvudkontoret finns på Rörö, den största fiskeriverksamheten i Danmark och den största antalet anställda i land i Rönnäng på Tjörn. Bolaget är Astrid Fiske AB. I stort sett alla stora svenska fiskeriföretag hör hemma på Västkusten, framförallt i Göteborgstrakten, i Fiskebäck/Önnered (6 st) och Göteborg (1), på Rörö (2), Fotö (3), Donsö (2), Öckerö (1) och Dyrön (2) samt i Rönnäng (1).

Förutom Astrid Fiske är det flera andra företag som också hör till de största fiskeriföretagen i Danmark, det gäller Themis Fiskeri AB, Stella Nova Fiskeri AB och Fiskeri AB Ginneton. Themis Fiskeri och Stella Nova Fiskeri har bara verksamhet i Danmark och det gäller dessutom ytterligare ett av Sveriges större fiskeriföretag, Odeskär AB.

Bryngeld Fiskeri AB är förutom att vara ett av Sveriges största fiskeriföretag också ett av Finlands största medan Kristine Fiskeri AB och Nicklasson Fiskeri AB hör till de större fiskeriföretagen i Tyskland.

I jämförelse med andra nordiska länder så äger svenska fiskare och fiskeriföretag många fiskeriföretag i andra länder. Förutom isländska fiskeriföretag är det bara svenska företag och det jättelika norska fiskeriföretaget Austevoll som gör det.

Förutom de stora svenska fiskeriföretagen så finns det också ett antal mindre företag och yrkesfiskare som har verksamhet i andra länder. Exempel på detta är, Christer & Lennart Fiskeri AB som äger den danska fiskebåten S 456 Anne-Mie, Mauritania Fishing AB som har båten Moya med komorisk flagg men fiskande i Mauretanien, August Fiskeri AB/Saron Fiskeri A/S som äger och fiskar med en av Danmarks räktrålare, S 158 Saron och familjen Lisborg som är delägare i R 734 K Silvervåg i Norge via Skudejenta Fiskeri AS som äger 40% i Najaden Fiskeri AS som äger Silvervåg.

Av de större fiskeriföretagen har ett ägnat sig åt fiske i Västsahara, Zandic-koncernen, men har numera sålt båten som de fiskade med i området. Ytterligare några företag är kända för att ha haft verksamhet i Västsahara. Ett av dessa är Swemar AB som eventuellt kan ha verksamhet i Västsahara fortfarande. Ett annat är Fiskeri AB Ganthi som idag har en svensk kräfttrålare, GG 208 Ganthi.

Till slut finns det också en svensk, Magnus Roth, som är delägare i en av världen största fiskerikoncerner, ryska Karat Group med företag som Murmansk Trawl Fleet (MTF) och Baltlanta. Han är inte bosatt i Sverige, har mycket liten koppling till Sverige och hans företagsgrupp är inte verksam i Sverige och därför tas den inte upp bland de största svenska fiskeriföretagen. Karat Group, MTF och Baltlanta bedriver fiske i Nordatlanten, Barents Hav, utanför Marockos, Västsaharas och Mauretaniens kuster och i norra Stilla Havet. Den fisk de fångar bearbetas i huvudsak vid kinesiska fiskberedningsfabriker och säljs främst i EU-området.

GG 764 Astrid och S 264 Astrid

GG 764 Astrid med S 264 Astrid utanför.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!