Kawakawa och tunnina – små tonfiskar

Ostlig liten bonit eller Kawakawa (Euthynnus affinis), tunnina (Euthynnus alletteratus), svart tunnina (Euthynnus lineatus) och spenslig tonfisk (Allothunnus fallai) är små tonfiskar som ofta bildar stim tillsammans med bonit (Katsuwonus pelamis) som också kallas skipjack. Det finns omfattande yrkesfiske på ostlig liten bonit och ett mindre yrkesfiske på tunnina och på spenslig tonfisk. Nåt riktat yrkesfiske på svart tunnina finns inte.

Kawakawa

Kawakawa eller ostlig liten bonit som den egentligen verkar heta på svenska är en liten tonfiskart som finns längs kusterna och runt öarna i Indiska Oceanen och Stilla havet. Från Sydafrika längs Afrika ostkuts upp till Adenviken, Röda havet, Arabiska sjön och Omanviken. Vidare längs Irans, Pakistans och Indiens kuster till Bengaliska viken och Andamansjön, längs Myanmars, Thailands och Malaysias kuster. runt de indonesiska och filippinska öarna.

Dessutom i Siamviken, längs Vietnams och Kinas kuster i Sydkinesiska sjön och Kinesiska sjön upp Japan. Även runt Papua Nya Guinea, väster, norr och öster om Australien, liksom i hela Stilla Havets övärld inklusive Mikronesien, Melanesein och Polynesien. Arten kallas också makrilltonfisk.

Lever på små fiskar, skaldjur, bläckfiskar och zooplankton. Kan bli upp till 1 meter lång men blir vanligtvis kring 60 cm. Bildar ofta stim ihop med andra mindre tonfiskar och makrillar. Återfinns på öppet vatten men nära kuster och öar. Fångas i stor utsträckning i ett blandfiske.

Kawakawa

Det yrkesmässiga fisket är omfattande och cirka 320 000 ton landas per år. Cirka 150 000 ton fångas i Indiska Oceanen. Viktiga fiskerinationer är Pakistan, Indien, Thailand, Malaysia, Filippinerna och Indonesien. Fiskas med garn, dörj, spö, pilk och mindre utsträckning med snörpvad, backor (långrev) och landvad. Det är också en populär sportfisk i många länder.

Tunnina

Tunnina är en fisk som finns i Atlanten, Medelhavet, Svarta havet, Karibiska havet och Mexikanska golfen. I västra Atlanten från Brasilien upp till Massachusetts i USA. I östra Atlanten från Guineabukten till Iberiska halvön.

Bildar stim tillsammans med andra mindre tonfiskar. Blir normalt cirka 80 cm lång men kan bli upp till omkring 120 cm. Lever på skaldjur, mindre fiskar (ansjovis, sardin etc), bläckfiskar med mera. Genomför säsongmässiga flyttar mellan varmare och kallare hav.

Tunnina

Har historiskt fiskats i stor utsträckning i Medelhavet. Främst med garn, dörj och backor men även med fällor (almadabras, madragues, tonninas). Idag fiskas den bara i mindre utsträckning då den är kraftigt överfiskad i Medelhavet. I andra delar av världen är det inte en populär matfisk. Säljs färsk, rökt, frusen, konserverad, saltad och torkad. En populär sportfisk i hela sitt utbredningsområde.

Svart tunnina

Svart tunnina är en fisk som finns i östra Stilla Havet längs kusten från Kalifornien i USA till norra Peru och runt Galapagosöarna. Kan bli över 80 cm lång men normalt bara kring 60 cm. Bildar stim med gulfenad tonfisk och skipjack (bonit). Fångas enbart som bifångst vid fiske av andra arter. Inget riktat yrkesfiske bedrivs.

Svart tunnina

Spenslig tonfisk

Spenslig tonfisk är en ovanligt långsmal tonfiskart. Den finns på södra halvklotet och i alla oceaner runt hela världen. Hittas ute i öppna havet. Lever framförallt på krill men äter även mindre fiskar och bäckfiskar. Kan bli över 100 cm lång men är vanligen kring 80-90 cm. Fiskas i mindre utsträckning i ett yrkesmässigt fiske men tas främst som bifångst vid fiske av andra tonfiskarter. Säljs i allmänhet färsk. I Australien ansedd som en mycket bar och nyttig matfisk.

Spenslig tonfisk

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!