Bra att prata med media och få medieträning

Det var bra att fyra yrkesfiskare som representerar det storskaliga fisket  ställde upp på en intervju i Dagens Nyheter. Jag har många gånger sagt till dem att de måsta prata med media för att vända den felaktiga bild av yrkesfisket som sprids i media om fisket. De har alltid varit mycket tveksamma till att ställa upp på intervjuer. Men nu gjorde de alltså det. Efter en viss medieträning. Det är därför också bra att de gick en kortkurs i medieträning med Janne Josefsson.

Medieträning är ett ganska normalt förfarande inför intervjuer med medier om svåra frågor. Fisket är en svår fråga och västkustfiskare är vana vid att bli missförstådda. Att de då frågar en känd journalist, tillika vän, om råd är naturligt.

Men tidningen ETC har fått för sig att det är något skumt med att Janne Josefsson genomförde en lite kortkurs i medieträning. Det är det självklart inte utan det var det var mycket bra. Det var bra att Janne Josefsson ställde upp och bra att Erik Gustafsson, Fredrik Gustafsson och Thomas Kjellberg lyssnade på honom.

Att inte veta nåt om sill

Samtidigt är det ju uppenbart att Janne Josefsson inte kan nåt om fiske men hedersamt att han medger det och därför inte vill uttala sig om sillen i Östersjön. Det är ju så alla bör agera.

Journalisten i ETC, Aleksandra Pogorzelska, är dessutom lika insnöad som de flesta andra journalister när det gäller fiske. Hon tror på allvar att sillen i Östersjön är hotad, De flesta forskare anser inte att sillbeståndet i Östersjön är hotat. Men det har Pogorzelska inte förstått. Det hade därför varit med hedersamt att faktiskt inte ställa dumma frågor om sill. För Aleksandra Pogorzelska vet troligen precis lika lite om sillen i Östersjön som Josefsson.

Sen bor förstås inte Janne Josefsson granne med de aktuella yrkesfiskarna vilket journalisten i ETC fått för sig. Josefsson bor i Göteborg men har ett hus på Åstol där han förstås tillbringar en hel del tid. De aktuella fiskarna bor på Dyrön och i Rönnäng. Inte på Åstol.

Läs mer:
Läs också:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!