Zandic Management & Trading

Zandic Management & Trading AB är ett fiskeriföretag med huvudkontor i Högen, en liten stadsdel i Göteborg so gränsar till Fiskebäck. En gång i tiden var det ett eget fiskeläge men där Högens hamn en gång i tiden låg är det numera en soptipp (Sjöbacka) som förvandlats till promenadområde. Företaget ägs av bröderna Hans-Åke Kjellberg och Lennart Kjellberg samt Henrik Kjellberg, Alexander Kjellberg och Andreas Kjellberg som är deras söner. Styrelsen utgörs av Lennart Kjellberg, Henrik Kjellberg och Alexander Kjellberg.

Enligt allabolag.se har Zandic Management & Trading dotterbolagen KTA Kjellberg Trading AB och Nordic Fish Ltd men enligt proff.se har bolaget dotterbolagen KTA Kjellberg Trading AB och Fotöfilé AB. På proff.se anges också att Zander Redovisning AB är en av fem delägare. Detta bolag ägs av Lennart Kjellberg och hans fru Mariett Kjellberg så det är möjligt att de äger sin andel i Zandic Management & Trading genom Zandic Redovisning AB. Lennart Kjellberg äger också Zandimer AB. Helt klart är att familjen Kjellberg är huvudägare i Fotöfilé AB. Hans-Åke Kjellberg och Mariett Kjellberg äger också Kjellfast HB.

Marocko och Västsahara

På island finns också bolaget Zandic Iceland ehf som tycks ägas av Lennart Kjellberg med familj. Detta företag hade tidigare två fiskebåtar som båda idag återfinns i Marocko. Dessa båtar är Le Vizir (tidigare Sudurey) och Zander 2 (tidigare Hoffell II).

Det mesta tyder på att familjen Kjellberg genom olika bolag fortfarande äger i alla fall Zander 2. Alternativt äger de den inte men sköter den. Likadant är det med båten Nordic. Troligen äger de inte Le Vizir som är en demersal trålare men det är stor sannolikhet att de äger och driver Nordic och Zander 2 alternativt driver dem och bemannar dem. Zander 2 är på 1 293 bruttoton, Nordic på 966 bruttoton och Le Vizir på 497 bruttoton.

Nordic

Zandic Management & Trading AB omsatte nästan 20 miljoner svenska kronor år 2021 med bokförda tillgångar på nästan 23 miljoner. Omsättningen i Zandic Redovisning AB var cirka 2 miljoner med bokförda tillgångar på drygt 2 miljoner. De övriga svenska företagen i familjen Kjellbergs ägo omsatte under en miljon.

Fisket som Zandic bedriver sker främst i Marocko och Västsahara. Målart är i huvudsak sardin som sen levereras till fiskmjölsfabriker i Dakhla i ockuperade Västsahara.

Swemar

En nära släkting, Peter Kjellberg, äger företaget JCP Invest AB med dotterbolaget Swemar AB. Han är brorson till Hans-Åke och Lennart Kjellberg. Swemar AB sköter sannolikt en eller flera fiskebåtar som fiskar i Marocko och Västsahara. Exakt vilka fiskebåtar de har managementansvar för är oklart. Swemar AB omsatte nästan 10 miljoner SEK år 2021 och de bokförda tillgångarna drygt 5 miljoner.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!