Expressens Karin Pihl fortsätter att göra bort sig om fisket

Expressens Karin Pihl har jag skrivit om tidigare. Hon sprider regelbundet en massa lögner och felaktigheter om fisket. Nu är det dags igen. Denna gång är hennes drapa fokuserad på kristdemokraterna (KD). Jag har inte mycket till övers för KD men jag har förtroende för en av de KD-politiker som hon ger sig på.

Roland Utbult från Öckerö. En musiker från en fiskarfamilj. Som fick inspelningen av en kampanjlåt för KD delvis finansierad av två fiskeriföretag. Det handlar om småpengar men det får Karin Pihl att påpeka att fisket har starka band i Kristdemokraterna.  Och det kan en väl säga att det finns.

KD, pingströrelsen och fisket

På samma sätt som det finns starka band mellan Miljöpartiet och miljölobbyister, mellan bonderörelsen och centern, mellan storkapitalisterna och moderaterna, mellan nazistiska kampgrupper och Sverigedemokraterna och fackföreningarna och Socialdemokraterna. Det här kända saker sen länge och inget som några fickpengar kan förändra.

Det finns starka band mellan frikyrkan, framförallt mellan pingströrelsen och KD. Pingstvännerna var ju faktiskt de som grundade KD. Och i fiskelägena utanför Göteborg är pingströrelsen stark. Och stödet för KD därmed också starkt. Inget nytt och inget märkligt. Säkerligen är det så att KD värnar fiskets intressen. Jag ser inget märkligt eller konstigt med det. Det hindrar inte att jag ändå har förtroende för Roland Utbult. Trots att vi har olika åsikter i många frågor.

Bottentrålning

Vad det gäller att bottentrålsfiske skadar bottnarna så är det sant. Forskarna är ense om detta. Det råder konsensus om detta. Däremot inte om det har en negativ påverkan på bestånden av fisk och skaldjur. Det finns också forskning som tyder på att bottentrålning är bra för vissa arter som räka och kräfta. Och det har bottentrålats på samma ställen i 100 år utan att fångsterna blivit sämre av den anledningen (de stora sillfiskebåtarna bottentrålar dock inte).

Däremot har trålning i sig ingen som helt påverkan på fiskbeståndens storlek. Det är inte trålningen som orsakar överfiske utan för stora kvoter och för mycket fiske. Vilket redskap som används i fisket spelar ingen som helst roll. Det är forskarna helt överens om. När Karin Pihl påstår att det finns konsensus om att trålning leder till överfiske är det faktiskt en ren lögn.

Sillbestånden i Östersjön

I artikeln påstår Pihl dessutom att bara 8% av sillbeståndet på 1980-talet finns kvar i Östersjön. Det är ett påstående helt utan verklighetsförankring och det finns ingen som helst sanningshalt i det. En ren lögn.

I Bottenhavet och Bottenviken finns det lika mycket sill (strömming) som det fanns på 1980-talet. I Östersjön finns det lika mycket sill som det fann under andra halvan av 1980-talet men ungefär hälften av den mängd som fanns i början av 1980-talet.

Slutligen finns det 20% av den sill som fanns i början av 1990-talet i västra Östersjön. Det sillbeståndet har kollapsat som en följd av klimatförändringar. Yrkesfiskarna tror dessutom att vindkraftverken som byggts på flera av dess lekplatser också bidragit till minskningen. Fisket har inget med läget för det västra sillbeståndet att göra.

Och slutligen, ministerrådets beslut om kvoterna i Östersjön vad det gäller sillen och andra arter ligger helt i linje med vad forskarna anser och helt i linje med rådgivningen. Beslutet står inte i strid med forskningen. När Karin Pihl påstår nåt annat ljuger hon.

Hur fisket i verkligheten ser ut kan ni läsa här:
Hur kvoterna och bestånden ser ut skriver jag om här: