Var de pelagiska fiskeriföretagen fiskar – gotlänningarna

Med hjälp av Global Fishing Watch har jag kunnat kartlägga var alla pelagiska svenska fiskebåtar fiskat mellan den 1 juli 2021 och den förste juli 2023. På Gotland finns flera små fiskeriföretag som fiskar öster Gotland samt norr och öster om Öland. Det är VY242 Vestland Fiske AB (familjen Pettersson) med VY 242 Vestland, Enbloms Fiske AB (familjen Enblom) med VY 33 Britton, familjen Olofsson med VY 43 Viken av Botvaldevik och FF Boköland KB (Kjell Ahlqvist) med VY 76 Boköland. Dessutom finns Göran Gardell med VY 21 Axelia men de bedriver bara fiske i Hanöbukten så företaget finns med i inlägget om Hanöbukten.

VY 242 Vestland fiskade under den undersökta perioden öster om Gotland, mellan Öland och Gotland, norr om Öland och norr om Gotska Sandön samt i Hanöbukten. Dessutom gjorde de ett varvsbesök i Norrland. VY 33 Britton, VY 43 Viken och VY 76 Boköland höll sig öster om Gotland och norr om Öland. De två sistnämnda gjorde också några avstickare till Bornholm. Jag antar att det handlar om att de landade där.

De arter de fiskar är sill och skarpsill. I stort sett allt de fiskar går till foder och fiskmjöl men en del går också till konsumtion. Bland annat har export till de baltiska länderna förekommit.

Fiske VY 242 Vestland

VY 33 Britton

VY 43 Viken

Fiske VY 76 Boköland

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Var de pelagiska fiskeriföretagen fiskar – gotlänningarna”

Kommentarer är stängda.