Norra skärgården – Ragna Fiske AB

Göteborgs norra skärgård eller som det också är, Öckerö kommun, är det område eller den kommun i Sverige där fisket har förhållandevis störst betydelse. Det är tillsammans med havsorienterad verkstadsindustri (varv och tillverkning av fartygsutrustning) Öckerö kommuns största näringar även om många fler pendlar till Göteborg och arbetar där.

I Öckerö kommun finns den enda plats, ort, ö, i Sverige som är beroende av fisket för invånarnas försörjning. Det är ön Rörö som härbärgerar Sveriges två största fiskeriföretag, Astrid-koncernen och Rylo-koncernen (Themis) plus två stora fiskeriföretag till, Svanen Fiskeri AB och Rossö Fiskeri AB.

Även på Fotö är fisket den viktigaste näringen med de pelagiska fiskeriföretagen Stella Nova Fiskeri och Västfjord Fiskeri AB samt räkfiskeföretagen Fiskeri AB Ingun och Titania Fiskeri AB. På Hönö finns Jonas Klinganders stora fiskeriföretag liksom Västerland AB och Westerö-koncernen, på Öckerö finns Nicklason Fiskeri AB, DE Fiske AB och Fiskeri AB Signora. Även Björkö har några större fiskeriföretag som Hagberg Fiske AB, Glittfors Fiskeri AB och Wijkland Fiskeri AB.

Ragna Fiske AB

Ragna Fiske AB är ett mindre fiskeriföretag på Öckerö som ägs av Nicklas Thörning på Hönö. Han är dessutom ende ordinarie styrelseledamot med sambon/frun Jenny Bergström som suppleant.

Företaget äger fiskebåten GG 184 Ragna på 8 bruttoton. Verksamheten är garnfiske efter makrill, torsk och sej. 2017 drabbades båten av en olycka under bogsering.

GG 184 Ragna. Bild: Anders Lidhall

2019 omsatte Ragna Fiske AB 1,6 miljoner SEK med en vinst på drygt 100 000 SEK. De bokförda tillgångarna var 1,4 miljoner SEK vara 1,2 miljoner som värde för fiskebåten.

Läs mer:

Rörö
Fotö
Hönö
Öckerö
Björkö
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!