Norra Bohusläns skaldjursfiskare – SD 623 Dagny AB

Fisket i norra Bohuslän har alltid varit mer småskaligt än fisket längre söderut i Bohuslän. I mångt och mycket har det handlat om deltidsfiske som kombinerats med annan verksamhet som jordbruk och handel. Detta har inneburit att det långväga fisket varit relativt sällsynt jämfört med hur det sett ut på Sotenäs, Orust och Tjörn samt i Göteborgs skärgård.

Genom att fisket dock inte varit knutet till markägande som i Stockholm skärgård har det inte heller upphört när gårdarna sålts till sommargäster och turister och jordbruken lagts ner.

Sen länge har räkfisket varit det mest betydande fisket. En del av detta sker i Kosterfjorden och Väderöfjorden. Då detta område ligger innanför trålfiskegränsen finns en mängd restriktioner vad det gäller de redskap som får användas och var det får fiskas.

Den lokala förankringen har också inneburit att fisket överlevt i förhållandevis större utsträckning än på andra håll. Grebbestad är därför idag ett av Sveriges största fiskelägen med ett fokus på räk- och kräftfiske. Det småskaliga fisket i området har också anpassat sig till den viktigaste näringen i området idag, turismen. I motsats till många andra småskaliga kustnära fiskare i Sverige framstår också de nordbohuslänska yrkesfiskarna som bättre organiserade.

SD 623 Dagny AB

I Strömstad finns fiskeriföretaget SD 623 Dagny AB. Detta företag ägs av Hans Larsson som också är enda ordinarie styrelseledamot. Suppleant i styrelsen är Kerstin Sandström. Ingen av dem har några andra uppdrag än i SD 623 Dagny AB.

SD 623 Dagny AB äger förstås en fiskebåt med namnet SD 623 Dagny. Det är en räktrålare på 19 bruttoton som har årliga fiskemöjligheter för räka men bara små årliga fiskemöjligheter för fisk och kräfta.

År 2020 omsatte SD 623 Dagny 2,3 miljoner SEK och gjorde en vinst på drygt 200 000 kronor. De bokförda tillgångarna var totalt 1,6 miljoner SEK.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!