Fyra fiskarter dominerar bland de fiskrätter vi äter på jul. Långa i form av lutfisk, sill i form av inlagd sill, inlagd skarpsill som kallas ansjovis och gravad eller rökt lax.
Lutfisk
Den som är väldigt traditionell äter kanske lutfisk på jul. Lutfisk är i allmänhet torkad långa (kan även vara annan torkad torskfisk och vitfisk) som först blötläggs i lut, sedan i vatten, innan den slutligen kokas. Förr i tiden var det mycket vanligt och det fiskades en stor mängd långa av svenska yrkesfiskare.
Först fiskades långa i Skagerak, sen utanför västra Norge och slutligen vid Shetland. Fisket var så omfattande att fiskebankarna utarmades. Det fiskades helt enkelt mer än vad som var hållbart. FIsket bedrevs med backor, ett redskap som i östra Sverige och Skåne kallas långrev. Idag finns inte längre något svenskt fiske av långa och det finns inte heller så många som äter lutfisk. Men några gör det säkert.
- Långa – en gång basen för ett omfattande svenskt fiske
- Storbackefisket
- Långväga fiske på Nordatlanten
- Små fiskelägen – stor katastrof
- Ålesundsolyckan 1868 – stor katastrof för små fiskelägen
Skarpsill
Många äter fortfarande skarpsill till jul. Fast vi kallar det ansjovis och idag äter vi det i huvudsak i form av Janssons frestelse. Skarpsill för tillverkning av ansjovis fiskas i Skagerak och Nordsjön på senhösten och vintern. Fisket sker med flyttrål eller snörpvad. Det är få båtar so bedriver skarpsillsfiske, Nån eller ett par stora pelagiska trålare plus ett antal små snörpvadsbåtar.
- Skarpsill, brisling, ansjovis, sardell och sardin
- Skarpsill, brisling eller vassbuk
- Vi borde äta mer sill och skarpsill men …
- Ät mer skarpsill – miljö och klimatvänligt
Sill
Sill äter nog de flesta på jul. Inlagd sill. All inlagd sill är fiskad i Nordsjön och Nordatlanten. Tidigare bedrevs också sillfiske för detta ändamål i Skagerak men sen några år tillbaka sker inget sådant fiske längre. Sill för inläggning fiskas idag flyttrål och snörpvad. Svenskt fiske sker dock idag enbart med flyttrål. De som fiskar sill till inläggning är stora pelagiska fiskebåtar.
- Att äta mer sill och skarpsill
- Ät sill – nyttigt, klimatvänligt och miljövänligt
- Sill – den viktigaste sillfisken
- Det svenska sillfisket – fisken det handlar om
- Sillens komplexa vandring och blandning i Västerhavet
- Oljeprospektering och sillkollapsen i Nordsjön på 1970-talet
- Kollapsen för sillfisket i Nordsjön
- Jakten på havets silver – bok om Islandsfisket
- Drivgarnsfisket vid Island på 1900-talet
- Långväga fiske på Nordatlanten
- Kollapsen för det norska och isländska sillfisket på 1970-talet
Lax
Numera äter många lax till jul. Tidigare gjordes det eventuellt i vissa delar av landet. Lax tycks ha ersatt lutfisken hos de flesta. Det har möjliggjorts genom att. lax blivit billig fisk. Detta på grund av att den odlas i stor skala, främst i Norge. Förr åt ingen någon lax till jul för att det var en dyr fisk.
- Odlad lax är bra mat
- Odlad lax är bättre än vild lax
- Lax, laxöring, öring och forell
- Laxfiskar i fiske och odling
- Miljövänligaste fisken att äta – sill och lax
Ål
På sina håll har också ål varit en fisk so äts på jul. Sannolikt förekommer väl detta fortfarande i Skåne. Ål får dock inte längre fiskas annat än i undantagsfall. Bara de som har tillstånd sen gammalt får fisk ål och innan nya tillstånd delas ut. Ålen har minskat ofantlig mycket i antal i hela världen men orsaken till detta är egentligen inte känd.
- Allt ålfiske bör förbjudas
- Ålbeståndet fortfarande på kritiskt låga nivåer
- Ålevangeliet
- Förvånansvärt trist ålevangelium
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.