Berndtsson & Börjesson Fiskeri

Mikael Berndtsson och Henrik Börjesson är ägare av det svenska fiskeriföretaget Berndtsson & Börjesson Fiskeri AB med adress i Högen invid Fiskebäck där båda ägarna också bor. Högen hade för länge sen en egen hamn på den plats där Sjöbacka soptipp ligger (numera förvandlad till ett promenadområde) mellan Fiskebäck och Önnered. Men numera är det Fiskebäcks hamn som gäller.

Mikael Berndtsson och Henrik Börjesson är också ägare av det danska fiskeriföretaget Berndtsson & Börjesson Fiskeri ApS tillsammans med sönerna Oscar Berndtsson och Joel Börjesson som är huvudägare. Den förstnämnde bor i Tynnered och den sistnämnde på Donsö.

Joel Börjesson är dessutom styrelsesuppleant i det svenska företaget med fadern Henrik Börjesson och Mikael Berndtsson som ordinarie styrelseledamöter. Henrik Börjesson är också ägare av HH Utveckling AB tillsammans med Håkan Nilsson.

Berndtsson & Börjesson Fiskeri ApS äger fiskebåten L 421 Cadiz på 672 bruttoton som används för industrifiske i Danmark. Båten har sin hemmahamn i Thyborøn på den jylländska västkusten. Det svenska bolaget hyr ut personal till det danska bolaget. Deras innehavda fiskerättigheter är ganska små och de fiskar troligen en hel del på inhyrda fiskerättigheter.

L 421 Cadiz. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

Andel av danska fiskerättigheter (februari 2023)
Berndtsson & Börjesson Fiskeri ApS
  • Skarpsill (brisling) i Östersjön, 1,9%
  • Tobis, 1,2%
  • Skarpsill (brisling) i Nordsjön, 1,1%

Källa: Fiskeristyrelsen

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!