Saron Fiskeri – danskt svenskägt räkfiskeföretag

Saron Fiskeri A/S är ett danskt fiskeriföretag i Skagen som ägs av Filip Axelsson till 67% och av August Fiskeri AB i Fiskebäck till 33%. August Fiskeri AB ägs i sin tur av Jan-Erik Axelsson som är far till Filip Axelsson. I styrelsen för det danska företaget sitter Jan-Erik Axelsson plus hans tre söner Filip Axelsson, Oskar Axelsson och Viktor Axelsson. De fyra utgör också styrelsen i August Fiskeri AB tillsammans med Magnus Einald som är svåger till Jan-Erik Axelsson. Tillsammans med tre andra danska fiskeriföretag äger Saron Fiskeri A/S också det danska företaget Skagen Gourmet Rejer ApS.

Einald är ägare av fiskhandelsföretaget Hönöfisk AB och Magnus Einald AB. AB GG 230 på Hönö AB och Jan Persson på Kössö AB är dotterbolag till Hönöfisk AB. I styrelsen för AB GG 230 på Hönö AB är Jan-Erik Axelsson suppleant. Det är han också i styrelsen för Jan Persson på Kössö AB och Hönöfisk AB. Någon fiskebåt med numret GG 230 verkar dock inte finnas. Tillsammans med sin bror Stefan Einald äger Magnus Einald också Bröderna Einalds Fisk HB.

Saron Fiskeri A/S äger räktrålaren S 158 Saron på 397 bruttoton. August Fiskeri AB hyr ut personal till Saron Fiskeri A/S. Omsättningen i August Fiskeri AB år 2022 (20210501-20220430) var 1 miljon SEK med bokförda tillgångar på lite över 23 miljoner. Någon omsättning redovisas inte i danska företag.

Andel av danska fiskerättigheter (mars 2023)
Saron Fiskeri A/S
  • Räka Skagerak och Kattegatt, 17,1%
  • Räka i Nordsjön norsk zon, 3,8%
  • Kolja i Skagerak och Kattegatt, 0,3%
  • Sej I Nordsjön, Skagerak, Kattegatt och Östersjön, 0,2%

Källa: Fiskeristyrelsen

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!