Var de demersala fiskeriföretagen fiskar – GG-området

Med hjälp av Global Fishing Watch (GFW) har jag kartlagt var de demersala fiskeriföretagen fiskar mellan den 1 juli 2021 och 1 juli 2023. GG-området omfattar Bohuslän från Tjörn och söderut, Göteborg (dvs Västergötlands korta kuststräcka och Kungsbacka kommun i norra Halland.

Förutom de företag som är större räktrålare och det större kräftfiskeföretagen finns det ett antal mindre kräfttrålare och dessutom ett kustfiskebåtar som ägnar sig åt torskfiske med garn eller krokredskap. Det finns förstås också ett gäng burfiskebåtar men de behandlas i ett separat inlägg ihop med de som fiskar med garn, pilk, dörj och andra krokredskap. I detta inlägg har jag med mindre kräfttrålare från GG-området.

Räkfiske-, kräftfiske- och fiskfiskeföretag i det aktuella området som jag skrivit om i egna inlägg är Fiskeri AB Ingun och Signora Fiskeri AB, Västfjord Fiskeri AB, Titania Fiskeri AB, Jonas Klingander, Västerland AB, Gustav Grundén AB och Hagberg Fiske AB. Vidare har jag skrivit om Valöskär AB, Wijkland Fiskeri AB och Glittfors Fiskeri AB, Astrid Fiske AB, Rossö Fiskeri AB, Svanen Fiskeri AB, Saron Fiskeri A/S/August Fiskeri AB, Nicklason Fiskeri AB, Vingaskär Fiskeri AB och Älvsborg Fiskeri AB. Dessutom om Zentha i Rönnäng AB, Arkö Fiske AB, Midvåg Fiskeri AB, Fiskeri AB Ginneton, Fiskeri AB Westerö och Västanfisk AB.

Mindre kräfttrålare

De trålare som finns med i detta sammanhang är bland annat flera stycken från Fiskebäck. De är GG 1 Grimskär som ägdes av Grahn & Lundberg AB (Johan Grahn och Joakim Lundberg), GG 7 Noomi, GG 477 Aerö och GG 650 Justina (Adam Johnsson).

Vidare GG 537 Glittskär (Mattias Olsson) från Vrångö, GG 1025 Sylvia (Filip Fhager) som fiskar med trål och bur och GG 226 Röskär (Röskär Fiskeri AB, Gunnar Stellan Johnsson) från Donsö.

Från Göteborgs norra skärgård finns GG 168 Tromsö (Per Alexandersson) från Björkö, GG 449 Bergö (Mats Karlsson) från Öckerö, GG 580 Marina som ägs av Marina av Hönö Fiskeri AB (Gösta Olofsson, Carl-Johan Olofsson och Marcus Bergendahl) samt GG 704 Timor (Alexi Timor AB, Peter Alexandersson) från Hönö.

Vidare har vi GG 350 Liz (GG 350 Liz AB som delvis har samma ägare som Båt GG 330 Carmona) från Dyrön och GG 1226 Clippfjord från Donsö som ägs av AB Clipperton. Dessutom finns GG 31 Eva från Lerkil som fiskar med både trål och bur och GG 104 Wandee som fiskar från Bua med både trål och garn.

Landningar

De nämnda trålarna landade i huvudsak kräfta eller enbart kräfta. GG 168 Tromsö landade också räka och en del fisk. GG 704 Timor landade också räka men mycket lite fisk vilket även GG 350 Liz gjorde. Några andra båtar landade även de små mängder fisk. De flesta av dessa mindre kräfttrålare fiskar i indragningsområden innanför trålgränsen med ristförsedd trål. Men observera att en del också fiskar med bur vilket innebär att de kan fiska ända in till land.

Det kan också finnas trålare som fiskar väldigt lite och inte har någon AIS-sändare. De har jag inte tagit med eller missat.

För GG 650 Justina, GG 1226 Clippfjord och GG 449 Bergö saknas AIS-noteringar på GFW. GG 1 Grimskär är numera såld.

GG 1 Grimskär

GG 7 Noomi

AIS-registreringar för GG 477 Aerö

GG 1025 Sylvia

GG 537 Glittskär

Donsöbåten GG 226 Röskär

GG 168 Tromsö

GG 580 Marina

AIS-registreringar för GG 704 Timor

GG 350 Liz

GG 31 Eva

AIS-registreringar för GG 104 Wandee

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!